понеделник, 29 февруари 2016 г.

Оскари 2016 г. Той е, неговото име е ... Леонардо ди Каприо

Доживяхме! Леонардо ди Каприо най-сетне 
получава "Оскар",след 6 номинации в различни 
категории през годините.
Победителят в категорията главна мъжка роля и първи Оскар в кариерата си получава Леонардо ди Каприо за филма "Завръщането".


Трета награда за "Завръщането", след тези за режисура и операторско майсторство.


Актьорът изрежда дълъг списък с благодарности за многото режисьори, с които е работил и отново използва платформата, за да припомни, че климатичните промени са
истински и са най-големия проблем, пред който планетата е изправена сега.

"Спотлайт" е най-добрият филм на 2015 г. според Американската филмова академия.


"Надяваме се, че този глас ще се превърне в хор, който ще се чуе чак до Ватикана. Папа Франциск, време е за защитим децата", заяви екипът на филма за огромния скандал със сексуални злоупотреби в католическата църква. "Не бихме били тук без нашите журналисти. Разследващата журналистика е важна", добавиха те.

Победителката в категорията главна женска роля е Бри Ларсън за "Стаята".

Режисьорът на "Завръщането" Алехандро Гонзалес Иняриту получава наградата за режисура.

Енио Мориконе за "Омразната осморка", първи "Оскар" за конкретен саундтрак след 6 номинации и една статуетка за цялостно творчество.

Вицепрезидентът на Щатите Джо Байдън се появява, не за да коментира темата за "белите номинации", а за да обърне внимание на проблема с изнасилванията в американските колежи. Той представя
изпълнението на Лейди Гага на номинираната й за "Оскар" песен Til It Happens to You от документалния филм по темата The Hunting Ground.

Един от големите въпроси на днешната церемония по връчването на "Оскарите" беше какво ще каже водещият Крис Рок веднага щом излезе на сцената. Много чернокожи призоваха Рок да се откаже да води шоуто заради факта, че и тази година всички номинирани в актьорските категории са бели.


В крайна сметка Рок избра да се пошегува: "Ако номинираха и водещите, аз изобщо нямаше да получа тази работа", след което продължи сериозно по темата: "Мислех да се откажа, но те нямаше да отменят церемонията само, защото аз съм решил, че няма да водя".

Слабо познатият в САЩ британец Марк Райлънс от "Мостът на шпионите" печели наградата за поддържаща мъжка роля, обявява миналогодишната победителка в женската категория Патриша Аркет. Той бе сочен за фаворит, както и за единствен победител от екипа на новия филм на Спилбърг.

Сам Смит взима наградата за песен с The Writing's On the Wall от "Спектър", последния филм за Бонд. Стоя тук като горд гей мъж и посвещавам наградата на ЛГБТ обществото, заявява певецът, след като цитира статия, според която нито един открито хомосексуален актьор никога не е взимал "Оскар".

"Ейми" на Асиф Кападия увенчава победния си ход с "Оскар" за документален филм. Асиф Кападия посвещава наградата на покойната британска певица, добавяйки, че филмът му я показва в истинската, а не таблоидната й светлина. Семейството на Уайнхаус всъщност бе недоволно от трактовката на Кападия.

"Отвътре навън" носи "Оскар" за "Дисни" и "Пиксар" в категорията за пълнометражен анимационен филм. Наградата "връчват" празнуващите юбилей герои на студиот от "Играта на играчките". Конкуренти на оригиналния филм за човешките емоции вътре в главата на едно дете бяха "Овцата Шон", "Когато Марни беше там", "Аномализа" и "Момчето и света".

Награда за "Завръщането": Еманюел Любецки взима третия си "Оскар"  за операторско майсторство, след като миналата година спечели за "Бърдмен", отново на Иняриту. Наградата е заслужена и с тежък труд: "Завръщането" е заснет изцяло с естествена светлина по време на жестока зима.

Емили Блънт и Чарлийз Терон представиха номинираните за оригинален сценарий - "Мостът на шпионите", "Eкс машина", "Отвътре навън", "Спотлайт" и "Директно от Комптън" (Straight Outta Compton). И победителят е... "Спотлайт" - Джош Сингър и Том Маккарти. "Направихме този филм за всички журналисти, които се изправят срещу властта и за всички, пострадали от сексуалното насилие. Надяваме се това да не се случва повече."


Актрисата Деби Рейнолдс получава "Оскар" за цялостно творчество, президентът на киноакадемията Шерил Буун Айзъкс изнася реч, в която обещава оскарите да отразяват етническото разнообразие в Щатите по-добре, а Дейв Гроул от Foo Fighers изпълни песен в памет на починалите през изминалата година кинодейци.

"Оскар" за чуждоезичен филм. И той отива при... драмата за Холокоста "Синът на Саул" от Унгария.