сряда, 24 февруари 2016 г.

Спряха поръчка за тунел за 250 млн. лева

Нови големи обществени поръчки са били прекратени или спрени, откакто на 15 февруари премиерът Бойко Борисов започна кампания срещу големите проекти, показва справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Най-големият от тях е за 250 млн. лв. (всички цени са без ДДС), като предвижда изграждането на участък "Железница" от Лот 3.1 на Магистрала "Струма". Той е с дължина от само 4,46 км, но включва пробиването на двукилометров тунел през Кресненското дефиле.

Като мотиви за спиране на поръчката от Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) посочват, че са обжалвани три разяснения на възложителя в отговор на искания и въпроси от заинтересовани лица, но посочват, че към настоящия момент няма образувано производство в Комисията за защита на конкуренцията. Така спирането е по-скоро "превантивно" и то само ден, преди да бъдат отворени офертите на кандидатите за изпълнение на проекта.

Премиерът е разпоредил проверка на всички обществени поръчки, става ясно от част от стенограмата на днешното заседание на Министерски съвет, разпространена от пресцентъра на кабинета.