вторник, 16 февруари 2016 г.

"Газпром" преизбра Алексей Милер за шеф със заплата от 27 милиона долара на година

Съветът на директорите на "Газпром" преизбра Алексей Милер за четвърти пореден 5-годишен мандат като председател на УС на газовия гигант.

Мандатът на управлението му започва на 31 май 2016 г. Решението за преизбиране на Милер е взето единодушно.

Новината идва часове след като "Коммерсант" съобщи, че правителството е одобрило удължаването на договора на Милер. Източникът на изданието определя съгласуването като "чиста формалност".

54-годишният Милер заема поста на председател на УС на "Газпром" от 2001 г. насам, като последното му преизбиране датираше от март 2011 г.

Той е един от най-дългогодишните мениджъри не само в сравнение с други ръководители на държавни енергийни компании, но и в сравнение с бившите ръководители в "Газпром" и в Министерството на газовата промишленост на СССР, подчертава "Коммерсант".

През ноември 2015 г. руското издание на Forbes призна Алексей Милер за "най-скъпоструващия" мениджър в Русия. По данни на списанието годишното трудово възнаграждение на Милер за 2014 г. се е увеличило от 25 до 27 милиона долара.

Преизбирането на Алексей Милер идва на фона на спада на износните цени на природния газ до най-ниските нива за последните 10 години. Разходите за издръжка на компанията за добив и транспорт на газ са се увеличили съществено, пише "Коммерсант".