четвъртък, 25 февруари 2016 г.

ЕС обсъжда 2-годишно спиране на свободното придвижване в Европа

Вътрешните министри на ЕС обсъждат възможността за въвеждане на 2-годишен контрол по вътрешни граници в Шенген и Агенцията за брегова охрана.

Министрите на вътрешните работи от ЕС ще обсъдят първите текстове от законодателството за новата Агенция за сухопътна и брегова охрана.

По повод потока от мигранти през Гърция ще се проведе и дискусия за възможността за 2-годишно прекратяване свободното движение на някои вътрешни граници в Шенген, предаде БНР.

Мярката би дала юридическо основание на страни като Австрия и Германия да правят постоянни проверки по вътрешните си граници за максимум 2 години, ако се прецени, че Гърция не може да се справи с охраната на външната граница на ЕС.

За да се стигне до там, първо Европейската комисия трябва да прецени дали Атина до април е взела препоръчаните мерки за спиране потока от нелегално идващи хора през морската й граница и след това до месец май да направи предложение до Съвета по правосъдие и вътрешни работи.

Ден преди заседанието министри от Австрия, България, Словения, Хърватия и други балкански страни извън Съюза обявиха в декларация, че броят на идващите мигранти трябва да бъде намален и призоваха Гърция да спира на границата идващите бежанци.
Заради Балканския маршрут днес в Брюксел са поканени също турския, сръбския и македонския вътрешен министър.

Съветът ще гласува и част от текстовете по регламента за създаването на единна агенция на ЕС за охрана на морските и сухопътните външни граници. Група страни-членки, сред които и България обаче, имат резерви по предлаганите широки правомощия на ръководството на новата европейска структура.