четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Къде изчезнаха парите в КТБ на роднините на Маргарита Попова?

„Това не са пълните списъци и някои имена липсват“, заяви в студиото на бТВ адвокатът на бившия собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев Константин Симеонов.

Симеонов даде пример с вицепрезидентката Маргарита Попова:

„Роднините на вицепрезидентката Маргарита Попова ги няма в списъците. Нейните дъщеря и зет ги няма. Константинка Попова и Евгени Танчев имаха над милион и половина“.

Според него тези списъци са редактирани и умишлено са оставени предимно магистрати. На въпрос кой стои най-отгоре и може да се намесва по такъв начин, Симеонов отговори:

„Делян Пеевски и хората зад него. Ние сме олигархична държава с изключително подчинена на тази олигархична държава прокуратурата“.
Преди два дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска съдействие от Съвета на Европа заради липсата на отговор от страна на Сърбия на поредицата от искания за екстрадиция на Цветан Василев. В съобщението на прокуратурата се казва, че на 21 май 2015 година е изпратено поредно писмо, което включва и повдигането и на ново обвинение. Адвокатът обаче не знае за това.

„Такова обвинение не е предявявано нито на г-н Василев, нито на неговите адвокати. Това се било случило на 21 май миналата година, но аз нямам информация за такова нещо.“
Всичко около КТБ било режисирано, а държавата била прокурорска, каза Симеонов. На въпрос кой държи дамоклевия меч, той отговори:

„Той (Сотир Цацаров – б.р.) и везните държи, за съжаление... Проблемът е с липсата на независимост при него, иначе той е умен и интелигентен човек“.

Цветан Василев нямал намерение да се прибира в България, защото „не може да се счита, че в България го очаква един справедлив процес“.

Константин Симеонов за последно видял банкера преди около десетина дни. Той се чувствал средно добре „от гледна точка на това, което става в България“. Живеел под наем, нямал охрана.