вторник, 16 февруари 2016 г.

Как ще ги стигнем ... румънците

Европейската комисия най-вероятно ще раздели мониторинга над правосъдието и вътрешните работи в Румъния и България. Това стана ясно от изказване на председателя на комисията Жан Клод Юнкер на съвместна пресконференция с румънския премиер Дачиан Чолош.

Няма тясна връзка между България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка, заяви Юнкер. Той изрази убеденост, че механизмът ще бъде прекратен до края на мандата на тази комисия, който изтича през 2019 г.

"Ако Румъния е готова преди нашите български приятели, е очевидно, че механизмът ще бъде доведен до своя край. Ако Румъния е постигнала необходимото равнище съобразно очакванията на ЕК и останалите държави в ЕС, това ще бъде направено. Ще сторя всичко по силите си, за да ускоря процеса. Много сме доволни от извършеното от румънското правителство при новия премиер", добави Юнкер.

Румъния поиска от ЕК да прекрати наблюдението на борбата с корупцията и съдебните реформи, тъй като е изпълнила целите на Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който става това. Премиерът на страната заяви, че очаква мониторингът да отпадне още преди края на мандата на Комисията.