вторник, 2 февруари 2016 г.

Орли за лов на дронове

Холандската полиция започна да обучава орли за лов на дронове. В същото време технологичните фирми и силите на реда по света експериментират с радиозаглушители и дори безпилотни самолети с мрежи, които да ловят „лошите“ квадрикоптери.

За целта обаче холандските полицаи са решили съвместно с компания за обучение на хищници на име Guard From Above да проверят дали птиците няма по-лесно да прихващат дронове.

В демонстрационното видео по-долу се вижда как орел с лекота неутрализира безпилотен самолет модел DJI Phantom във въздуха. Все още не е ясно колко опасно е това за самите птици. Ноктите им са изключително остри, а захватът им – толкова силен, че може да счупи кост. Това обаче не значи, че са неразрушими, а въртящите се на пълна скорост витла също с лекота могат да разрежат човешка плът.

Един от гледачите обяснява, че люспите на краката и ходилата им ги предпазват. Той обаче обмисля възможността да бъдат създадени специални протектори за тях.

Броят на животните с вроден инстинкт за преследване на дроновете расте – кенгурута, горили, гъски и кучета, така че е възможно съвсем скоро орлите да получат още помощ от животинския свят.

ВИДЕО