сряда, 10 февруари 2016 г.

ГЕРБ, БСП и ДПС с аплодисменти за издигането на Ирина Бокова

Голяма част от депутатите подкрепят кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН и я определят като добра и с шансове за успех. Това стана ясно от коментари на народни представители в кулоарите.

"Няма съмнение, че това е най-добрата кандидатура".

Това заяви Джема Грозданова (ГЕРБ). Тя припомни, че кандидатурата на Бокова е била предложена още през миналата година.

"В бюджета за 2016 г. е заложено това име. Има отделени пари за кампания. Надяваме се страната ни да има шанс да получи един от най-високите постове в света", заяви Грозданова.

Според нея кандидатурата не е забавена и Бокова има своите шансове.

"Номинацията обаче не значи избиране. Процедурата е много тежка, изисква съгласието на шестте държави-членки на Съвета за сигурност. Това е много трудно. Всяка една отделна държава може да наложи вето на всяка една кандидатура. Очакваме да се работи много, ще има една национална кампания, която да завърши с положителен резултат", каза Грозданова.

Лидерът на БСП Михаил Миков призова правителството да ангажира посланиците за усилена работа. Той определи кандидатурата на Бокова като "положителна" и "чудесна" дори да е закъсняла.

"Сега трябва да се ангажира цялата държавна машина, за да стигне България до този успех. Кандидатурата има решение на МС от доста време. Ставаше въпрос да се изпрати писмото. Тази кандидатура е отдавна издигната. Сега е официално представена. Оттук насетне предстои работа и осигуряване на подкрепа", каза още Миков.

Четин Казак (ДПС) определи издигането на Бокова като добро и мъдро решение, което отчита реалностите и реалните шансове на България.

"Не мога да гадая, надяваме се да не изиграе лоша сега, мисля, че все още има достатъчно време. Добра новина е това, което се случи".

Така Казак отговори на въпрос дали официалната номинация на Бокова не е закъсняла.