четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Италия обвини сина на Ердоган в пране на пари


Прокуратурата в Болоня обвини, наричаният от италианските медии „принцът”, Билал Ердоган, син на турския президент Реджеп Ердоган, в пране на пари, предаде агенция АНСА, като се позова на свои източници в прокуратурата. Делото е образувано по изявления на избягалия във Франция Мурат Хакан Хузан, бизнесмен и политически опонент на Ердоган.  В сигнала си турският дисидент доказвал с документи и факти, че през есента на 2015 г. Билал Ердоган кацнал в Болоня със самолет, пълен с пари за препиране. Съответно имигрантът, чието семейство било подложено на гонения в Турция лично от нейния сегашен президент, настоял прокуратурата да изясни каква сума и с каква цел „принцът” бил вкарал в Италия в края на септември.

Официално Eрдоган дошъл в Болоня, за да завърши докторат, започнат през 2007 г. в местния клон на американския университет “John Hоpkins”.  Президентският син бил придружен от съпругата си и техните деца, като семейството се настанило в разкошно и добре охранявано жилище.

Както писаха „Кориере дела сера” и „Република”, според антиправителствени турски сайтове „принцът” пристигнал в Италия не за да учи, а за да прехвърли и „изчисти” огромна сума пари. С нея Билал трябвало да живее нашироко по време на отдавна планирано и със сигурност благословено от бащата бягство от родината по неизвестни, но предполагаеми причини след информациите за негови връзки с Ислямска държава. Същите обвинения отправял в изложението си до магистратурата и дисидентът-имигрант, който бил известен предприемач в Турция, но фирмите му били конфискувани заради несъгласие с политиката на Ердоган.

Когато пристигнал в Болоня, Билал бил ограден от мощна група добре въоръжени телохранители. Но граничната полиция не им разрешила да влязат в страната, тъй като обикновените им паспорти не позволявали те да носят оръжие. За броени часове обаче гардовете били снабдени с турски дипломатически паспорти и напуснали усмихнати граничния контролен пункт.

Синът на президента Ердоган ще бъде защитаван от италианския адвокат Джовани Тромбини, допълва АНСА. През ноември 2016 г. сирийският министър на информацията Омран ал-Зоуби заяви, че петролът от Ислямска държава се транспортира от компания, собственост на Билал Ердоган. Според него синът на президента на Турция е купувал от джихадистите суровини и исторически ценности.

Според други обвинения, Билал е пренасочвал в азиатски страни откраднат петрол от превзетите от джихадистите области в Ирак, поради което местните медии му дават титлата “министър на петрола на ДАЕШ”. Турските вестници също така многократно са питали какво правят корабите на Билал на сирийското крайбрежие.