неделя, 14 февруари 2016 г.

Турция обстрелва втори ден кюрдите в Сирия

Турската армия обстрелва за втори ден позиции на кюрдски милиции в Северна Сирия. Убити са двама бойци, съобщи базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права, предаде Ройтерс. На сайта на Кремъл пък се появи информация, че Владимир Путин и Барак Обама са обсъдили в телефонен разговор обстановката в Сирия, предаде RT. Двете страни са одобрили постигнатите в Мюнхен договорености на групата за поддръжка на Сирия и както и режима за прекратяване на огъня.

Турция поиска вчера от кюрдските Сили за защита на народа в Северна Сирия да се изтеглят от завзетите от тях през последните дни райони в Алепо. Нанесени са били удари по въздушна база и други позиции, завоювани от кюрдските милиции от бунтовници в Сирия.

Вчера турската армия порази мишени на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" близо до град Азаз, в провинция Алепо, и отвърна на обстрел от силите на сирийския режим по военен пост в окръг Хатай в Южна Турция.

Според източници от средите на сирийските кюрди, турската артилерия е обстрелва позициите им повече от 3 часа с използване на ракети и миномети. По думите на местния журналист Барзан Исо има "многобройни жертви сред мирното население".