понеделник, 15 февруари 2016 г.

ДСБ иска парламентът да разследва Доган и Местан

ДСБ ще настоява в парламента да се създаде комисия, която да установи има ли чуждо влияние новата партия на Лютви Местан – ДОСТ. Това обяви лидерът на партията Радан Кънев, който даде извънредна пресконференция. Според него трябва да се разследват и данните за връзки на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски с Русия.

Според Кънев директорът на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" трябва да подаде оставка заради спряната процедура по довършването на магистрала "Хемус".

Той смята, че правителството се опитва да се измъкне и да се противопостави на мафията, което обаче не е достатъчно. Кънев разкри, че снощи премиерът Бойко Борисов е имал среща, която е била от значение за днешното спиране на процедурата. Той обаче не каза с кого е била тази среща.

"Борисов разбра това, което ние знаехме от края на миналата година - че имитацията на съдебната реформа ще доведе до политическа криза. Овладяването на държавата от Пеевски, Доган и Цацаров е вътрешнополитическа криза, която става външнополитическа заплаха за националната сигурност", каза още Кънев.

И обясни, че като лидер на управляваща партия е знаел много по-малко за строежа на магистралата в сравнение с Лютви Местан, докато той бе лидер на ДПС.

В сряда ДСБ ще представи вижданията си за съдебна реформа по румънски модел.

"Фактите са безпощадно ясни: Румъния настигна отличниците (Балтийските републики) по брой нови малки, средни и семейни фирми. България се срути до последно място. Който се бори с корупцията и бюрокрацията, има нов независим бизнес и нови работни места. Който имитира реформи, гони и работната сила, и бизнеса зад граница. Налагането на румънски модел на прокуратура и балтийски модел на електронна администрация е единственият доказан път за съживяване на икономиката".

Това написа Кънев малко преди изявлението си на профила си във Фейсбук. Така той коментира новината, че България има най-малко предприемачи в Европа.