петък, 26 февруари 2016 г.

Палестинският посланик заподозря Израел за убийството на Зайед в София

Дипломатическата мисия на Палестина в София няколко пъти е искала охрана, но Външно министерство не се е вслушало в молбите й. Това стана ясно по време на официално изявление пред журналисти на палестинския посланик д-р Ахмед Ал Мадбух.

То е по повод убийството на палестински гражданин, станало тази сутрин на територията на посолството.

„Отговорът беше, че Министерството на външните работи е направило проучване кои чуждестранни дипломатически мисии не са ставали обект на посегателства в последните 20 години”, коментира посланикът по повод убийството в двора на посолството.

По тази причина преди около 7 години охраната на посолството на Палестина била свалена, тъй като то попадало сред дипломатическите мисии, които не са ставали обект на посегателства.

Припомняме, че убитият Омар Зайед е издирван от израелските власти за доизтърпяване на остатъка от наложеното му наказание „доживотен затвор“ по присъда на съд в Йерусалим от 23 декември 1986 г. Той е осъден за убийство.

Трупът му тази сутрин бе открит в двора на посолството на Палестина в София. По данни от прокуратурата мъжът е починал вследствие на упражнено насилие.

Мадбух обясни, че тази сутрин, когато са дошли на работа, са намерили Омар Зайед проснат край задната врата на посолството, където има гаражи. Той е бил още жив. Сигнализирали са Спешна помощ, която е извършила спасителни манипулации, но въпреки това Зайед е издъхнал.

„Омар е един от палестинските борци, от борците на палестинския народ, който е водил съпротива срещу окупацията и е изпълнил своя дълг към земята и народа си”, коментира още посланикът.

По думите му убийството е резултат на това, че израелската окупация е продължавала да преследва Омар Зайед.

Стана ясно още, че палестинското президентство е сформирало следствена комисия, която ще участва в разследването с българските органи. Комисията още утре сутринта ще пристигне у нас.

Очакваме резултатите от следствието и аутопсията, за да разберем какво се е случило, подчерта посланикът. „Смятаме, че онези, които продължават да го преследват, може да са извършили нещо срещу него”, изтъкна той.

Към момента от посолството не са получили отговор на въпросите си, нито пък информация за версиите, по които разследващите работят.

Според посланика израелската окупация е заплаха за всички синове на народа им. „Всеки палестинец, който води съпротива срещу тази окупация, е под заплаха, въпреки че международното право ни признава правото да оказваме съпротива срещу окупацията с всички средства, с които разполагаме”, каза Мадбух.

По повод факта, че жертвата има присъда, за която е търсен, посланикът уточни, че според българската прокуратура давността за този случай изтича през 2020 година. По думите му логически погледнато би следвало абсолютната давност да изтече в края на настоящата година, защото би следвало да се счита от момента на произнасянето на присъдата. Това било мнението на мнозина от местните адвокати, с които са проведени консултации.

Посланикът уточни още, че Омар Зайед е имал постоянно пребиваване в България, поради което е трябвало да се подчинява на българското законодателство.

Стана ясно още, че той не е бил дипломат.