петък, 26 февруари 2016 г.

Борисов подписал меморандума, реформаторите не

Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева съобщи, че премиерът Бойко Борисов вече е положил подпис под меморандума за ускоряване на реформите, които е допълнение към коалиционното споразумение на управляващите. Тя поясни, че следващата седмица това ще трябва да направят и лидерите на партиите от Реформаторския блок.

"Това беше много политически коректно от страна на премиера и аз го оценявам", заяви Кунева.

До момента подкрепа са заявили само ДБГ и СДС. В меморандума се предвижда ускоряването на реформите в правосъдието, здравеопазването и образованието, както и приемането на антикорупционен закон.

Същевременно военният министър Николай Ненчев, който е и лидер на БЗНС, бе резервиран, относно меморандума. Той обясни, че политическото ръководство на БЗНС ще обсъди утре дали да подпише документа. Ненчев обясни, че в БЗНС имат съмнения дали да подкрепят меморандума, защото две от партиите в Реформаторския блок - ДСБ и НПСД, както и Гражданския съвет, няма да го подпишат.

Ненчев изтъкна, че от БЗНС са очаквали по-конкретни срокове за съдебната реформа и антикорупционния закон. Той не изключи възможността да се оттегли от поста военен министър ако БЗНС реши да не подписва споразумението.

"От първия ден, в който съм в политиката, се водя само и единствено от морални съоръжения, а не от интереси. Съобразно решенията на политическата организация ще преценя моето поведение", каза Ненчев.