събота, 20 февруари 2016 г.

Министър Московски се заканва да стои на границата до края на блокадата

Никога не съм виждал такова безобразие и подигравка с България. Това каза Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, след проведена среща на ГПП Кулата заради блокадата на границата, предаде „Фокус”. „Ако трябва ще стоим с българските превозвачи до премахването на блокадата. Взел съм си дрехи”, каза министърът. На въпрос трябва ли да прекратим дипломатическите си отношения с Гърция, той изрази мнение, че" трябва да прекратим всичко".

По думите му, от гръцка страна на срещата, която се е провела, присъствал единствено посланикът на Гърция в България, шефът на полицията на Серес, съветници на посланика, като са се опитали да проведат диалог със самите земеделски производители. 

„Това е положението, фермерите категорично отказват да си махнат тракторите. За момента границата от тяхна страна е отворена, но те не дават гаранция кога отново ще си сложат тракторите”, обясни Московски. Попитан може ли ЕК да се намеси, министърът отговори - „да се намесват” и добави, че е провел половинчасов разговор с комисарката по вътрешен пазар и индустрия, която много е благодарила на министъра, че я уведомява за ситуацията и е заявила, че ще наблюдават отблизо случая.

Министър Московски й е отговорил: „Наблюдавайте, но вече един месец бедстват хората”. Той каза, че ще продължат да информират европейските институции и е изчерпал всичко, което е можело да бъде договорено помежду им. По думите му, гръцките фермери се подиграват зловещо с нас. „Просто съм възмутен от дъното на душата си”, заяви той.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов допълни, че местната власт ще подпомага шофьорите в режима, в който досега, го е правила, и ако нашите превозвачи решат да продължат с блокадата , ще им осигуряват храна и вода.

В момента шофьорите водят преговори какви ще са техните действия от тук нататък.