понеделник, 29 февруари 2016 г.

Украйна търси бияча от Околовръстното за убийства в Донбас

Украинският сайт "Миротворец" разпространи информацията, че Украйна ще поиска от България да екстрадира Георги Близнаков (един от участниците в инцидента с побоя на Околовръстен път, станали известни като "биячите от Околовръстното").

Според инфорнацията нашият сънародник е издирван за това, че е бил наемник в проруски батальон в самообявилата се Донецка народна република (ДНР), участвал е в убийства на украински граждани и в мъчения на военнослужещи от бившата съветска република. Там пише също, че се е занимавал с кикбокс.

Близнаков (46 г.) бе един от четиримата, задържани миналата седмица за нанасяне на побой на Околовръстното шосе в София. Те пребиха с палки и причиниха телесни повреди на Васко Наумов, който с клаксона си ги предупредил, че му препречват пътя.

Българинът има профил в рускоезичния сайт "Одноклассники" ("Съученици") и там има немалко снимки с военна униформа.

В момента украинските власти проверяват дали обявеният за издирване  и задържаният са едно и също лице. Ако това се окаже истина, Киев ще поиска екстрадирането му, за да бъде изправен пред съда за извършените престъпления , каза Антон Герашченко.

Украйна ще поиска от България да екстрадира гражданина Георги Близнаков, заяви специално за Клуб Z Антон Герашченко - съветник на вътрешния министър Арсен Аваков.

"Молбата ще бъде изпратена още тази седмица", допълни той.

Ето какво написа по късно в профила си във фейсбук Антон Герашченко по повод разкритията за Близнаков.

"Когато преди година тръгна проектът "Миротворец", руската лъжепропагандна машина се присмя на опитите ни да документираме престъпленията на руските и чуждестранните наемници в Донбас и Крим.

Сега обаче на българския гражданин Георги Близнаков, който с автомат в ръце по призива на Путин дойде да убива украински войници, не му е до смях.

Тези дни той бе задържан в България по време на любимото развлечение на приятелите от "руския свят" - пиянско сбиване. (В действителност обаче няма данни побойниците на Околовръстното да са употребили алкохол - б.р.)

"След като научих за местонахождението му, аз изпратих депутатско обръщение до посолството на България, МВР на Украйна, СБУ (Службата за сигурност на Украйна - б.р.) и Главната прокуратура с настояване да бъдат оформени необходимите документи за екстрадиране на българския гражданин в Украйна за провеждане на съдебен процес срещу него за участието му в незаконните въоръжени формирования и терористична дейност срещу Украйна.

Ако в хода на следствието бъде изяснено, че наемникът, граждани на България, непосредствено е участвал в убийства и мъчения на украински военни и мирни граждани, може да го заплашва присъда включително доживотен затвор.

Ако властите на България откажат да го предадат, искаме да бъде проведен съд срещу него в България според местните закони, които също забраняват на гражданите да участват в качеството на наемници-терористи във въоръжени конфликти на териториите на други страни."