четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Русия продава комплекса "Камчия" на търг

Московските власти ще продадат на търг спортно-оздравителния комплекс „Камчия“, който се намира на българското Черноморско крайбрежие.

Това съобщиха пред ТАСС от пресцентъра на департамент по конкурентна политика в руската столица.

Първоначалната стойност е над 6,05 милиарда рубли (близо 66,8 милиона евро). Търгът е за 100-процентния пакет акции на комплекса, намиращ се на устието на река Камчия. Той е едновременно детски лагер, училище, дворец за детско творчество, спортен комплекс и семеен оздравителен център. Според документацията "Камчия" е обособено курортно градче, което работи целогодишно и може да приема едновременно до 2000 гости.

За първи път московските власти провеждат търг по продажбата на акции в електронен вид, отбелязва пред ТАСС Генадий Дегтьов - шефът на местния департамент по конкурентна политика.

Заявки за участие в търга за "Камчия" се приемат до 12 април. Самият търг ще се състои на 19 април. Първоначалната сума за участие е 1,2 милиарда рубли, или 13,25 милиона евро.

Комплексът бе открит на 9 септември 2010 г. в присъствието на премиера Бойко Борисов и тогавашния московски кмет Юрий Лужков, който няколко дни по-късно бе свален от поста.

Няма информация каква е причината за решението на властите в Москва.

Новината за предстоящата продажбаа на "Камчия" обаче съвпадна с поредното падане на стойността на рублата. Днес курсът и на Московската борса се покачи до 91,478 за 1 евро. Това е с 2,672 рубли повече от момента на закриването на търга вчера. по отношение на долара руската валута скочи до 80,64 към1.