сряда, 24 февруари 2016 г.

Китай забранява „странната“ архитектура на сгради „чайници“, „панталони“ и „кълбета“

Китайското правителство е издало директива, с която забранява строежа на сгради със „странна архитектура“ и критикува някои от „извънгабаритните, ксеноцентрични и странни сгради. В последните години в комунистическата страна бяха вдигнати редица архитектурни забележителности, включително сграда с форма на чайник и друга, която беше оприличена на панталон. Съгласно новата директива сградите трябва да бъдат „икономични, функционални, естетически приятни и екологични“.

Би Би Си предлага селекция от най-дръзките архитектурни решения, реализирани през последните години.


Кръгът в Гуанджоу (Кантон) е проектиран от италианския архитект Ди Паскуале и е открит през 2013 г. Със своите 138 метра това е най-високата кръгообразна сграда в света и тя стои на брега на Джу Дзян (Перлената река).






Тази сграда с форма на чайник в град Укси, провинция Дзянсу, има може би най-необичайния дизайн. Първоначално е била проектирана като сграда с офиси за продажби, а сега включва и изложбен център.











Сградата на китайския държавен вестник People’s Daily често е обект на коментари, свързани с фалическия й вид, особено когато, както на тази снимка, някои нейни части са обградени със скеле. 150-метровата кула е ситуирана близо да централата на CCTV в бизнес центъра на Пекин.








Хотел с нестандартна визия – „Шератон Хот спрингс“, който изглежда завършен с гумени патета отпред, край езерото Тайху, Суджоу