понеделник, 15 февруари 2016 г.

Спряха Пеевски да строи магистрала "Хемус"

Премиерът Бойко Борисов изненадващо постанови да бъде прекратена процедурата по дострояването на магисрала "Хемус". Това стана с прессъобщение от едно изречение на правителствената информационна служба, което гласи:

"Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) незабавно да предприеме действия по прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството на aвтомагистрала „Хемус” – ЛОТ 1 и ЛОТ 2."

Изпълнителите на строителството на продължението на магистрала "Хемус" от Ябланица до разклона между Плевен и Ловеч бяха избрани в средата на декември с решение на Националната компания “Стратегически инфраструктурни проекти”. Впечатляващото при него бе, че участъкът е с обща дължина от 60 километра излизаше златен - за над 800 милиона лева.

Според обявеното тогава класиране обединение "АМ Хемус Лот 1", включващо "Джи Пи Груп" ООД, "Конструксионес Табоада и Рамос" ООД, "МР Сивил Уъркс" ООД и "Трансконсулт-22" ООД, ще гради трасето от Ябланица до разклона за Угърчин. Следващият лот оттам до разклона за Плевен и Ловеч се печели от  Обединение "ПСТ Хемус 2" ("ПСТ Груп" ЕАД, "Хидрострой" АД, "Пътстрой Бургас" ЕООД и "Евро Алианс Тунели" АД).

За първия участък офертата е за 277,4 млн. лева, а за втория - за 479,3 млн. лева. Така стойността на цялото трасе излиза 756,7 млн. лева, докато индикативната стойност бе 434 млн. лева. При това максималната цена може да достигне над 879 млн. лева при наличието на непредвидени обстоятелства.

Вторият лот от аутобана е за консорцум с водещ партньор "ПСТ груп". Компанията в медийни публикации е свързвана с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка. Другите 300 млн. лв. са за "Джи Пи груп", за която пътищари твърдят, че е близка до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

От ведомството на Лиляна Павлова обещаха да излязат с официално становище по темата по-късно днес.