петък, 12 февруари 2016 г.

Българи от САЩ стартираха петиция : „НЕ“ на кандидатурата на Бокова

Членовете на Съвета за сигурност към ООН да кажат твърдо „НЕ“ на кандидатурата на Бокова, настояват сънародниците ни зад граница.

Наши сънародници, живеещи в САЩ стартираха вчера специална петиция, срещу избора на Ирина Бокова за председател на ООН, това съобщиха инициаторите за Faktor.bg. Реакцията им е провокирана от взетото на 9 февруари решение от Външно министерство за официалното номиниране на Бокова като българска кандидатура.

Ето какво пишат сънародниците ни в увода към Петицията:

„Правителството на България номинира Ирина Бокова като официална кандидатура за генерален секретар на ООН, въпреки активната съпротива на повечето български граждани към тази номинация. Ирина Бокова се подкрепя от дълбоко антидемократични политически сили в България. Номинирането й идва като резултат от техните заплахи да свалят правителството на България. В това ние виждаме неуважение към българския народ. Номинацията на Ирина Бокова идва като резултат от особено тревожни политически манипулации, на които сме свидетели в последно време в България. Нейната кандидатура е спорна, защото не обединява, а разделя българите. Имаме съмнения в нейната почтеност като личност. Ужасени сме от това, че тя е свързана с бруталната и корумпирана комунистическа система, на която дължи цялата си кариера. Ние смятаме, че тя ще бъде заплаха за сигурността на ООН, ако бъде избрана за генерален секретар на организацията. Съмняваме се в способността й да спазва основните принципи на Организацията на обединените нации. Нашият апел към членовете на Съвета за сигурност към ООН е да кажат твърдо „НЕ“ на кандидатурата на Бокова“.

До сега Петицията е подписана от близо 300 души от САЩ, Канада, Австралия, Европа, Нова Зеландия и др.

Документът ще бъде връчен на американското правителство и на членовете на Съвета за сигурност към ООН.