петък, 19 февруари 2016 г.

Пеевски излиза от "Булгартабак"

Депутатът от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски ще се освободи от собствеността си в "Булгартабак Холдинг" се твърди в негово съобщение, изпратено до медиите. Ето и неговия текст:

„През последните седмици в медиите зачестиха опитите за умишлено дискредитиране на „Булгартабак“, чрез използване на моето име за отправяне на неистински внушения, свързани с дейността на компанията. Целта на подобни действия е името на „Булгартабак“ да бъде тенденциозно замесено в политически интриги от моите опоненти, което аз категорично не мога да допусна. Не мога да допусна също, негативната кампания да засегне над сто хиляди производители на тютюн, чиито поминък зависи в голяма степен от дейността на „Булгартабак“.

Имайки предвид това, заявявам, че излизам от акционерната собственост на „Булгартабак“, като дружеството акционер, чийто мажоритарен собственик съм, продава дяловото си участие.

„Булгартабак“ е от съществено значение, както за националната икономика, така и за производителите на тютюн в страната, поради което компанията трябва да бъде защитена от всякакъв род посегателства и недобронамерени действия”.

Връзката на Пеевски с "Булгартабак" е чрез дружеството "НСН инвестмънт", в което той притежава 90% от капитала му, а майка му Ирена Кръстева държи останалите 10%. "НСН инвестмънт" е собственик на 5% от капитала на производителя на цигари, които придоби чрез покупката на компанията "Комсо табако" на бизнесмена Петър Манджуков през август м.г. Финансови подробности за сделката не бяха огласени.

Делът от  5% в "Булгартабак холдинг" се оценява на 24,3 млн. лв. по текущите цени на акциите на компанията, която е публично дружество.

На сайта на Българската фондова борса (БФБ) няма информация за сделки с подобни мащаби, сключвани през последните 6 месеца. От началото на годината на борсата са прехвърлени 866 акци от "Булгартабак холдинг" на обща стойност 57 286,18 лева.