понеделник, 8 февруари 2016 г.

И цар Борис I ще свети

Паметникът на Иван Срацимир няма да е последната светеща скулптура на Александър Хайтов. Скоро очакваме да видим и фигура на Борис I Покръстител, която отново ще свети, научаваме от репортаж по Нова телевизия. Засега не е ясно къде ще бъде поставен новия светещ български цар.

За паметник на Борис I в София се заговори още през месец юли миналата година – покрай откриването на монумента на Самуил, статуята край храма „Света София“, която блесва с очи с падането на нощта.

Тогава не бе лансирано името на скулптора Александър Хайтов като автор и на новата владетелска фигура, но се заговори, че композицията ще е по-грандиозна от 6-метровия цар Самуил, а и ще бъде съпътствана от символи на делото му – Светите Седмочисленици, българската войска, строежи на църкви и манастири.
Пред Нова телевизия Хайтов защити втория си светещ паметник – на Иван Срацимир във Видин. Той не свети едноцветно като Самуил в София, а „патриотично“ – с лампички в бяло, зелено и червено. Пред телевизията скулпторът заяви:

„Имаме тази последователност, имаме трите кръста горе, защо пък да не светнат?“

Александър Хайтов е убеден, че критиките към него идват от хора, които не разбират от паметници. А дали не готви цял лунапарк с всички значими фигури от българската история?