сряда, 30 март 2016 г.

16 адвокати защитават 14 мюсюлмани за радикален ислям

Ахмед Муса Ахмед
В Окръжния съд в Пазарджик преди малко започна заседанието по делото срещу 14 мюсюлмани, обвинени в проповядване на радикален ислям и война. Защитават ги 16 адвокати.

Преди началото на процеса пред съдебната зала в Пазарджик се събраха роднини на обвиняемите. Жените бяха облечени в хиджаб, съобщи Нова тв.

Съдът даде ход на делото през февруари и започна прочитането на обвинителния акт. Делото беше отлагано веднъж заради заболяване.
Подсъдимите са от Пазарджик и Асеновград и бяха задържани при две акции на ДАНС през ноември 2014 г. и през 2015 г. Сред тях е и проповедникът Ахмед Муса, който е сочен за ръководител на групата. Делото беше връщането три пъти на прокуратуратура заради процесуални нарушения.
Прокурор Недялка Попова от Окръжната прокуратура в Пазарджик трябва да докаже, че мюсюлманите от Пазарджик, Пловдив и Асеновград са проповядвали омраза и война. Сред доказателствата са статуси от фейсбук, споделяния в социалната мрежа, видеоклипове и стикери по хладилник, показания на анонимни свидетели и др.