неделя, 6 март 2016 г.

Държавният дълг на САЩ надмина 19 трилиона долара

По време на президентството на Барак Обама държавният дълг на САЩ се удвои и достигна $19 трлн, докато съвкупният БВП е едва $17 трлн. Това гласи съобщение на Министерството на финансите на САЩ, цитирано от световните агенции.

На фасадата на сградата на Федералната данъчна служба в Манхатън е окачено огромно електронно табло, което информира в реално време как всяка секунда се променя размерът на дълга. Преди 26 години, когато дългът достигна 3 трлн долара, в страната избухна паника. Днес обаче американците свикнаха с мисълта, че могат да живеят на кредит и никога пръснатите по света долари няма да им бъдат предявени, като само това ще ги спаси от банкрут. Всъщност ги спасяват машините за печатане на долари, които работят денонощно.

Според икономиста Макс Фрад Волф, сумата на държавния дълг вече надвишава общата стойност на всички стоки и услуги, произведени в САЩ за година. „Сиреч сега нашият държавен дълг превишава годишния БВП. Този показател е извънредно важен. Науката икономика учи, че ако дългът надвиши 90% от БВП, растежът в страната се забавя, държавата отслабва и се увеличава вероятността от възникване на криза. За съжаление ние този праг вече го преминахме” – заявил той.

Официалната версия е, че е голяма ролята (37%) на така наречените студентски дългове по федералната програма за студентски заеми: студентите теглят от частни банки кредити за заплащане на образованието, като правителството ги застрахова за своя сметка. След като сегашните колежани започнат да работят, щели да се разплатят.

Според прогнози на икономисти, още в близко бъдеще балонът на студентските дългове ще се спука. На пазара на труда има все по-малко вакантни места, а заплатите падат. Възниква въпросът: ако правителството не успее да прибере дълговете от студентите, ще се наложи ли американските данъкоплатци да изплащат сметката от $19 трилиона долара?