събота, 5 март 2016 г.

Учението „Граница 2016“ затваря ГКПП Кулата за час

Планираното за днес съвместно учение „Граница 2016“ на МВР и Министерството на отбраната ще наложи затваряне за един час на граничния пункт Кулата за преминаване на всички моторни превозни средства, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Според информацията очакваният интервал ще е от 11 до 12 ч. на 5 март, след което пропускателният режим на граничния пункт ще бъде изцяло възстановен. От МВР поднасят извинения на гражданите за причиненото неудобство. Съвместното учение бе разпоредено от премиера Борисов в сряда заради усложнената обстановка на гръцко-македонската граница, където са струпани хиляди мигранти.

На учението ще присъстват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и представители на местната власт.

Учението цели координиране на съвместни действия между силите и средствата на МВР, МО и БЧК, както и поддържане на готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск. То става възможно след последните промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които позволиха на армията да се включи в охраната на границата.