вторник, 29 март 2016 г.

Винетката пада за 3000 км. пътища!

За движение по част от третокласните пътища с обща дължина от около 3000 километра, няма да се плаща нито винетка, нито тол такса. Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова на конференция ”Стратегически инфраструктура и инвестиции”.

"Електронната винетка няма да се прилага за всички 20 000 км пътна мрежа, а само за 17 000 км", заяви тя.

Според Павлова новата електронна винетка ще се прилага само за третокласните пътища, по които минава тежкотоварен трафик, магистрали и първокласни и второкласни пътища. Така за около 3000 км пътища до малки населени места няма да се налага закупуването на електронна винетка.

"Планираме обществена поръчка за избор на изпълнител, който да разработи софтуера и хардуера на смесената система - тол такса и електронна винетка. Фирмата трябва да внедри тол ситема на принципа на изминато разстояние за превозните средства над 3,5 тона. За превозните средства под този тонаж остава електронна винетка", обясни Павлова.

Тя бе категорична, че въвеждането на новия модел за заплащане на ползването на пътната инфраструктура "при всяко едно положение ще стана догодина".

"Амбицията ни е да го направим коклото се може по-рано. Системата ще е много интересна, със сигурност ще има и жалби. Най-ранният срок за влизане на първия етап от системата ще е февруари 2017 година, като това ще обхване първо тировете", заяви шефът на Агенция ”Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров. 

Досега се обсъждаха различни варианти за селските пътища. Най-радикалният бе тежкотоварните возила да плащат и за тях. Подобен сценарий се предвиждаше и в анализа за бъдещата тол система, разработен от Световната банка.

Именно този вариант щеше да осигури най-добри приходи на държавата, но срещу него се обявиха категорично автомобилните превозвачи. Според тях подобен подход няма никъде в Евросъюза, като в повечето държави се плаща само за магистрали или за аутобани плюс първокласни пътища.

След въвеждането на електронните винетки годишните стикери няма да важат до  31 януари на следващата година, както е в момента, а ще са от дата до дата. Така ако се закупи 12-месечна електронна винетка например на 30 ноември, тя ще е валидна до същата дата на следващата година.