четвъртък, 24 март 2016 г.

Караджич осъден на 40 г.

Международният трибунал за бивша Югославия в Хага осъди днес на 40 години затвор бившия босненски сръбски лидер Радован Караджич, предадохаа световните агенции.

Той бе осъден за геноцид в мюсюлманския анклав Сребреница, за престъпления срещу човечеството по време на конфликта в Босна и по още 9 обвинения, за които бе признат за виновен.

Съдът свали само едно от обвиненията - за геноцид в няколко босненски града.

В обвинителната си реч прокурорът Алан Тигер поиска доживотен затвор.

Бившият лидер на босненските сърби се укрива от правосъдието в продължение на 13 години. Той бе заловен през 2008 г. в Белград. Караджич бе променил външния си вид до неузнаваемост. Той работеше като психиатър и се подвизаваше под фалшивото име Драган Дабич. Същата година го екстрадираха в Хага.

Караджич бе обвинен по 11 обвинения за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид по време на войните в бивша Югославия през 90-те г. на ХХ век. Всичко това той извършил в качеството си на президент на Република Сръбска, създадена на територията на Босна и Херцеговина, след като тя обявява независимост от СФР Югославия през 1992 г.
Обвиняемият се появи днес в съда в син костюм и представи своят екип от защитници пред съдиите.

„Надявам се, че този съд ще изпълни мисията си и ще постави този човек зад решетките. Нашите деца са мъртви“, заяви преди изслушването Мунира Субашич от организацията „Майки от Сребреница“. „Надявам се, че лъжите, които бяха казани в Босна, ще бъдат разкрити“, допълни тя докато група от около 100 демонстранти се събра пред сградата на трибунала.
През 1995 г. в мюсюлманския анклав босненските сърби избиха 8000 души. Разстреляни бяха всички мъже и момчета, за които бе сметнато, че са в състояние да се сражават. Това е най-масовото клане в Европа след края на Втората световна война.

Самият Караджич така и не се призна за виновен.

"Аз не трябва да бъда съден, а поощрен. Аз направих всичко, на което човек е способен, за да се постарая да избегна война и голям брой жертви", каза той пред съда още в началото на процеса срещу него.

Обвиняемият твърдеше, че мисията му била по повеля на епохата, а не заради жажда за власт: Освен това единствената му цел била да защитава сърбитев Босна.

"Аз не исках да бъда президент или да заемам правителствен пост. След войната смятах да се оттегля от политиката, за де върна към лекарската си професия и да продължавам да се занимавам с поезия."

Караджич, който в момента е на 70 години, е най-високопоставеният политик от балканския конфликт, който ще получи присъда. През 2006 г. бившият сръбски лидер Слободан Милошевич почина в затвора докато течеше делото му. Изслушването на присъдата, на което се събраха повече от 200 журналисти и над 100 дипломати, се провежда при засилени мерки за сигурност.

Присъдата срещу Караджич е първата срещу европейски лидер, произнесена след Нюрнбергския процес срещу ръководителите на нацистка Германия.

Четенето на присъдата днес отне точно 100 минути. През цялото време Караджич седеше спокоен. Той демонстрира нервност само веднъж - когато трябваше да стане, за да чуе наложеното му нааказание.

Съдиите напуснаха залата веднага след произнасянето на присъдата. А Караджич спешно събра акипа на своята защита, за да обсъди обжалването.

Той има право да обжалва присъдата си в 30-дневен срок. След това процедурите могаат да траят до три години. И през цялото това време бившият лидер на босненските сърби ще се намира в затвора в Хага.

Присъдата му едва ли ще помогне за помиряването в дълбоко разделената днес Босна, коментира в. "Гардиън". Караджич продължава да бъде считан от много сърби за герой.