понеделник, 7 март 2016 г.

За 48 часа критичният в."Заман" смени линията си в подкрепа на Ердоган

Полицейски части в редакцията на "Заман" в събота.
 Снимка: Reuters
"Заман", най-многотиражният всекидневник в Турция, смени редакционната си политика от критична към президента Реджеп Тайип Ердоган към проправителствена.

Този завой на 180 градуса бе извършен от новото ръководство 48 часа, след като съд постанови, че изданието трябва да бъде поето от синдици. За решението все още няма мотиви, но главният редактор и ръководството бяха отстранени с полиция, а пред редакцията в продължение на два дни имаше сблъсъци с органите на реда с използване на сълзотворен газ и водни оръдия.

"За по-малко от 48 часа новото ръководство превърна превзетият "Заман" в пропаганден рупор на режима в "Турция", написа Севги Акарчешме, главен редактор на Today’s Zaman, англоезичното издание на вестника.
В неделя вечер то продължаваше да излиза с критични текстове и призиви за обществен и политически натиск съдът да отмени решението си.

"Преживяваме най-мрачните и безнадеждни дни за свободата на пресата, която е ключов елемент от демокрацията и върховенството на закона", се казва в изявление на Today’s Zaman. "Гласът на интелектуалци, предприемачи, светски знаменитости, организации на гражданското общество, медии и журналисти се заглушава със заплахи и изнудване. Навлязохме във фазата на натиск над онези, които винаги са оставали независими в публикациите си."

Докато в редакцията на "Заман" журналисти работеха под силно полицейско присъствие, вече бивши техни колеги започнаха да издават нов вестник - "Яръна Бакъш" (в свободен превод - "В очакване на утрешния ден"). Водещото му заглавие в неделя бе за разгонването с гумени куршуми и сълзотворен газ на шествие в чест на 8 Март, което властите не разрешиха "от съображения за сигурност".
В редакционна позиция на интернет сайта на новото издание се обещава на читателите "висококачествено и безпристрастно съдържание". В началото профилът на "Заман" в "Туитър" препращаше читателите към "Яръна Бакъш".

Правителството твърди, че няма нищо общо с решението на съда, а премиерът Ахмет Давутоглу нарече конфискуването на вестника "правна процедура", която "не е политически мотивирана".
"Заман" е свързван с Фетхулах Гюлен, живеещият в самоизгнание в САЩ бивш съюзник на Ердоган, който е в остър конфликт с президента от близо 3 години насам. Ердоган го обвинява, че е създал в държавата паралелни структури, влияе чрезсвои хора на правораздавателната система и полицията и обработва общественото мнение чрез медиите си.

През октомври довереници на управляващите бяха назначени да ръководят "Коза Ипек Медиа" - група, която също е свързвана с Гюлен. През февруари тя прекрати дейност.