вторник, 1 март 2016 г.

ПКК се финансира с контрабандни цигари, половината български

Контрабандата на цигари е сред най-важните източници на финанси за поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), сочат доклади на турското разузнаване и полиция, цитирани от в. "Тюркие".

Този вид контрабанда в последно време измести трафика на наркотици - популярен в миналото източник на средства за ПКК.

Близо половината от контрабандните цигари се произвеждат във фабрики в съседна България, се твърди в публикацията. "От тук хиляди пакети се прехвърлят в Дубай, трафиканти ги пренасят от там в Северен Ирак, откъдето влизат в Турция", пише още изданието, цитирано от БТА. Входни пунктове на контрабандата са източни и югоизточни окръзи на страната.

"Всяка контрабандна цигара, която гражданите купуват, защото е евтина, всъщност се връща като снаряд или бомба срещу нашите граждани, военни и полицаи", заключава изданието.

Според изнесените данни делът на контрабандните цигари в Турция през последното тримесечие на миналата година е бил 13.3 на сто.

По-рано този месец турски медии съобщиха, че Анкара е наложила забрана за влизане в страната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от партията Делян Пеевски. Според турския вестник "Стар", който е близък до президента Ердоган, Пеевски е "проруски олигарх", чийто "пипала" стигат до Турция и "може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция."

Българските власти никога не са потвърждавали изнесените по-рано данни на турските служби за контрабанда на цигари, произведени в България.

Според публикации в турската преса, сред най-популярните марки контрабандни цигари в страната са тези, произвеждани от "Булгартабак“, чийто съсобственик е Пеевски. По данни на турския в. "Милиет", цитиран миналия септември от сайта "Биволъ", марки на "Булгартабак" са най-срещните контрабандни цигари в Турция. Според турската дирекция за борба срещу контрабандата и организираната престъпност около 50% от контрабандните цигари в страната са марки на "Булгартабак“. Този дял от пазара се оценявал на половин милиард евро годишно. Турция свързва финансирането на ПКК с пазара на нелегални цигари, които влизат от южната граница на страната.

Дни след съобщението, че има наложена забрана за влизане в Турция, Делян Пеевски обяви, че продава официалния си 5-процентов дял в "Булгартабак холдинг", тъй като не можел да допусне водената срещу него негативна кампания да се отрази на компанията. Според неофициални източници Пеевски контролира "Булгартабак", въпреки че миналата година се разкри като собственик на 5 процента от компанията чрез дружеството си "НСН Инвестмънт", в която той държи 90 на сто, а останалите са на майка му Ирена Кръстева.