събота, 19 март 2016 г.

Ай, бакалъм: ЕС връща мигранти на Турция

Европейският съюз и Турция днес постигнаха споразумение как да спрат нелегалната миграция, съобщиха на съвместна пресконференция председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и турският министър-председател Ахмет Давутоглу.

На съвместно заседание двадесет и осемте държавни и правителствени ръководители на ЕС и Давутоглу подписаха съвместна декларация, която съдържа следните елементи:

-връщанията на нелегални мигранти от Гърция в Турция започват от полунощ на 20 март;

-за всеки сириец сред тях Турция ще изпраща в ЕС по един сирийски бежанец от своята територия, но не повече от общо 72 000;

-ЕС се ангажира да ускори работата по визова либерализация най-късно до юни с Турция, при условие тя да изпълни критериите за това;

-когато незаконните влизания от Турция в ЕС спрат или значително намалеят, ЕС ще приложи доброволна схема за хуманитарен достъп на бежанци от Турция;

-ЕС е съгласен да ускори отварянето на нови глави в преговорите на Турция за членство. Не е посочен брой. Уточнява се обаче че до 1 юли т.г. трябва да бъде отворена глава 33 - "Бюджет";

-ЕС обещава на Турция общо 6 милиарда евро безвъзмездна финансова помощ за подпомагане на бежанците на нейна територия. За първата половина от тази сума вече има правно обвързващо решение на държавите-членки. Такова може да се вземе и за втората, след като пърните 3 милиарда евро бъдат изразходвани.

Случаят на всеки мигрант, пристигащ от Турция, ще бъде разглеждан поотделно, за да бъде процедурата в съответствие с международното право за бежанците. В нея ще бъде включен Върховният комисариат за бежанците на ООН, съобщи Туск.

Операцията ще изисква 4 000 души и ще струва между 280 милиона и 300 милиона евро, каза той. ЕС вече е помогнал да Гърция с 380 милиона евро заради миграционната криза, последните 30 милиона евро, от които са били преведени вчера, каза Юнкер. Те са за гръцката армия да преустрои свои бивши казарми в приемни центрове за мигранти.

От началото на годината през гръцките егейски острови от Турция са влезли над 140 000 мигранти, от които поне 40 000 са блокирани на гръцка територия, след като Европа се споразумя да затвори т.нар. Балкански маршрут към централната и западната ѝ част.

Отговаряйки на критики към сделката Туск я определи като практичен компромис: "По-добре част от всичко, отколкото цялото нищо".