понеделник, 21 март 2016 г.

Обама пристигна в Куба с тъщата

Американският президент Барак Обама пристигна снощи на историческо посещение в Хавана. За първи път от 1928 година държавен глава на САЩ стъпва на кубинска земя.

„Туко-що кацнахме. Нямам търпение да се видя и чуя пряко хората в Куба”, написа Обама в "Туитър".

Малко след това усмихващият се президент излезе от самолета, заедно с първата дама Мишел децата им Саша и Малия, както и тъщата Мариан Робинсън, отваряйки чадърите си заради дъждовното време край кубинската столица. На пистата той беше приветстван от външния министър на Куба Бруно Родригес.

Обама първо отиде в американското посолство в столицата.

„Това е историческо посещение и историческа възможност”, коментира по-късно той по време на срещата в хотел близък до посолството. „Какво става Куба”, написа още Обама в профила си, като използва разговорна фраза от Острова на свободата. 

Американската делегация включва още членове на Конгреса и представители на големия бизнес. Над 1500 журналисти от различни международни медии ще отразят визитата.

Милиардерът и евентуален кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп побърза да коментира, че кубинските власти са проявили неуважение към американския държавен глава.

"Раул Кастро даже не го посрещна. Той посреща римския папа и други хора. Голямо неуважение", написа Тръмп в "Туитър".
Обама ще разговаря днес с кубинския си колега Раул Кастро и ще посети бейзболен мач в Хавана преди да си тръгне във вторник.

Това е поредният жест на добра воля към Куба, който президентът прави в рамките на втория си мандат, който изтича тази година. В края на декември 2014 година с посредничеството на папа Франциск бе обявено, че се слага край на дългогодишната вражда между Вашингтон и Хавана. През 2015 г. някогашните врагове в рамките на Студената война възстановиха дипломатическите си отношения и след половин век отвориха отново посолствата си в столиците на двете държави. Бяха отменени и редица санкции, наложени от САЩ на Острова на свободата.

По време на посещението си Барак Обама ще се срещне с представители на опозицията и във вторник ще държи реч в Националния театър в Хавана, която ще бъде излъчена по държавната телевизия. Представители на правителството на Кастро неколкократно заявиха, че тя няма да съдържа лекции на тема демокрация. От своя страна, Бен Роудс, един от съветниците по националната сигурност на Обама, настоява, че американският президент ще повдигне и тези въпроси при посещението си.

Снощи Барак Обама е вечерял в частен ресторант в Хавана. Той завел семейството си в San Cristobal – един от най-добрите частни ресторанти в кубинската столица, който предлага традиционна кухня. В сайта си заведението се хвали, че много от предлаганите ястия не могат да се намерят в държавните ресторанти в Куба.