петък, 25 март 2016 г.

Във Франция предотвратиха терористична атака

Френската полиция е открила експлозиви в хода на обиска в град Аржантьой до Париж. Експлозивите са намерени в апартамента на мъж, който бе задържан по-рано. Именно задържането и разпита на заподозрения са позволили на властите да предотвратят терористичния акт, съобщи френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов.
„Беше предотвратен опит за терористичен акт, чиято подготовка се енамирала в решителен стадий. В хода на операцията бе задържан заподозрян. Става дума за гражданин на Франция”, каза Казньов.

В хода на обиска жилищната сграда, в която се е намирал апартаментът на задържания, бе изцяло евакуирана. Казньов отбеляза, че засега не е ясно, дали този опит за терористичен акт е свързан с атаките в Брюксел и Париж.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов съобщи, че арестуваният по време на специалната операция в предградието на Париж мъж е заемал висока позиция в една от терористичните организации, предаде РИА Новости.

По-рано министърът съобщи, че арестът на заподозрения е позволил предотвратяването на терористичен акт, чиято подготовка е била пред приключване. „Както се подозираше, задържаният е бил на висока позиция в терористична мрежа, която е готвила удари по франция“, заяви Казньов. Министърът отбеляза, че арестът е бил предшестван от щателно разследване, включващо следене и сътрудничество с други европейски служби. Личността на арестувания не се разкрива.


От началото на годината по подозрение в тероризъм във Франция са задържани вече 75 души..