понеделник, 7 март 2016 г.

Радан Кънев призова Борисов да спре нагласена поръчка за почистването на Варна

Премиерът Бойко Борисов да спре и обществената поръчка за почистването на община Варна. Това призова лидерът на ДСБ Радан Кънев на пресконференция след извънредно заседание на ръководството на партията днес. Според формацията процедурите са били нагласени така, че две фирми да спечелят чистенето в петте района в града.

От ДСБ разпространиха документи от община Варна, в които се вижда, че ЗМБГ АД и "Консорциум Варна 1" печелят по 100 точки от 100 при оценяване на техническите предложения, като техният най-близък конкурент "Грийн партнърс БКС" ДЗЗД е получила по 48 точки и за петте района. Предложените цени за услугите на ЗМБГ АД и "Консорциум Варна 1" са средно с 40% по-високи, което Кънев изчисли на около 20 млн. лева за пет години. Прогнозната стойност на поръчката е 61 млн. лева.

"Консорциум Варна 1" печели районите "Младост", "Владиславово" и "Аспарухово". В консорциума влизат фирмите "Ай Ес Ви Трейд" АД и "Нелсен чистота", като втората фирма е част от "Титан интернешънъл холдинг" и "Титан АС", която до момента се е грижила за чистотата на "Младост", "Аспарухово" и "Одесос".

"ЗМБГ" печели в районите "Одесос" и "Приморски".

Двете фирми участват само в районите, които печелят и на практика не се конкурират. "Много любопитен факт е и свързаността на тези два "отлични" участника с "Титан", в която собственост имат и двамата братя Кирил и Георги Домусчиеви", пише в съобщение, раздадено на журналистите на пресконференцията на ДСБ.

"Налице е крайно непрозрачна процедура с множество пропуски, при която особено силно впечатление прави, че две фирми – може да проверите с кого в публичното пространство са свързани тези фирми, не се конкурират помежду си, като по напълно неясни и публично неоповестени критерии тези фирми печелят 100 от 100 възможни точки по технически предложения, докато най-близкият им конкурент във всеки един от районите получава 48 точки", заяви Радан Кънев.

Според него по този начин без критерии, без яснота и със смяна по време на процедурата на състава на тръжната комисия се стига до ценови предложения, при които тези две фирми печелят петте района, средно 40% по-високи от тези на конкурентите.

"Призоваваме премиерът Бойко Борисов да спре и тази обществена поръчка, като е започнал със спирането. Призоваваме компетентните райони да извършат разследване на възложителя за смяната на състава комисията, да разследват дали тази нагласена документация, която е дала 100 точки на избраните фирми и 40% по-висока цена, е минала през Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и по какъв начин комисията е допуснала подобна тръжна документация да мине", каза още лидерът на ДСБ.

Той заяви, че са към края си задкулисните договорки за новия състав КЗК, като се разпределят партийните квоти, зад които прозират ясни корпоративни квоти. "Както вече сме отбелязвали, нито ДСБ, нито гражданската квота, нито Реформаторският блок ще има номинации в тази порочна процедура", посочи той.