понеделник, 28 март 2016 г.

Лични лекари излизат на протести

Днес лекари от страната започват ефективни протестни действия в знак на недоволство срещу политиките на здравния министър Петър Москов.

Джипитата в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол няма да работят. За нуждаещите се пациенти във всяко заведение, в което общопрактикуващи лекари преустановят работа, ще бъде осигурен по един дежурен кабинет, съобщиха за Дарик от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Един от основните аргументи за недоволството на лекарите е служебният рамков договор, който дава право на здравното министерство и здравната каса да разпределят еднолично парите за здраве.

Джипитата са недоволни и от идеята да влизаме в болници, аптеки и поликлиники с пръстов идентификатор, както и от недостатъчното пари за профилактични прегледи и направления за специалист.

Те оповестиха намерението си в средата на миналата седмица, а ден по-късно получиха подкрепата на общинските и частните болници, които също призоваха за протести срещу Москов.

В края на седмицата пък Българският лекарски съюз сне доверието си от здравното министерство и надзорния съвет на здравната каса и се обедини около идеята, че състоянието на здравеопазването ни е достигнало критичната точка на хаоса. Съсловната организация обяви, че също започва протестни действия.