вторник, 29 март 2016 г.

Похитен египетски самолет кацна в Кипър

Самолет, превзет от неизвестни похитители, кацна принудително на летище Ларнака в Кипър. Пътническият самолет е летял по линията Александрия - Кайро. На борда на египенския лайнер има 81 души, съобщава Ройтерс.

Пътническият самолет A-320 е бил принуден да се приземи извънредно на кипърското летище.

До момента не е ясно кои са похитителите, нито какви са техните искания.

Заложническа драма в Кипър: Похитителите на самолета освободиха египтяните!


Терористът, превзел египетския самолет, обеща, че ще пусне египтяните, които се намират на борда, съобщават световните агенции. До момента са слезли около 20 пасажери. Машината, пътуваща по линията Александрия - Кайро, беше принудена да кацне извънредно на летището в Ларнака след сигнал, че на борда има терорист, заплашващ да взриви пояса на смъртта.
Самолетът се е приземил на кипърското летище към 8,50 ч. местно време.

По предварителни данни на борда на самолета, който е летял по линията Александрия - Кайро, има 82 души - 55 пътници и 7-членен екипаж. Похитителите са обещали да освободят жените и децата.

От компанията "Еджипт Ер" засега отказват официален коментар за заложническата драма. Египетското министерство на авиацията е потвърдило за заловения самолет.

Министърът на правосъдието и обществения ред на Кипър Йонас Николау е съобщил, че е свикал извънредно съвещание и е създаден кризисен център за преговори с похитителите. 


Въоръженият на борда е Ибрахим Самаха

Ибрахим Самаха е името на мъжа, който отвлече самолета на компанията Egypt Air и принуди пилота да се приземи в Ларнака, Кипър, съобщи РИА Новости.
Мъжът е египтянин по националност.


Нападателят e изпратил четири страници с текст на арабски на жена, която живее в Кипър, съобщиха местни медии.


Терорист или влюбен професор


Отвлечен самолет на "Еджиптеър" кацна на летището в Ларнака, предаде Би Би Си. Кипърските власти дадоха разрешение за приземяване.

Машината е излетяла от Александрия за Кайро. Похитена е от въоръжен мъж. Според египетските власти, цитирани от някои медии, той е Ибрахим Самаха, но все още няма официално потвърждание за името му. Египетският в. "Ал Ахрам" пише, че Самаха е професор от университета в Атланта, САЩ и е около 50-годишен. Той е опасан с колан с експлозиви. Имало и качена бомба на самолета, предава ТАСС. Още веднага след излитането от Александрия е била загубена връзката със самолета.

На борда има около 81 души, предават световни агенции. Сред тях 10 американци и 8 британци.

Полицаи са започнали преговори с похитителя. Той все още не е казал какви са мотивите му, нито е поставил някакви условия. Но се съгласи и освободи почти всички пътници, които бяха отведени от спецоргани далеч от еърбъса. На борда останаха 4 души, чиято националност не се съобщава и 7 души екипаж. Според ТАСС, цитирайки Ройтерс, възможно било мотивите да са и лични. Защото бившита жена на похитителя живеела в Кипър. Твърди се, че той вече бил поискал политическо убежище. И поискал да доведат съпругата му в самолета. Според кипърски медии тя се казва Марина Парасху и вече пътува към летището.

Правителството заседава спешно, за да реши извънредната ситуация в Кипър.

На летището са пратени спецчести, линейки и пожарни. Основният въпрос, който си задават разследващите сега е как така човек с експлозиви се е качил в еърбъса.


На 31 октомври миналата година джихадист взриви руски самолет с туристи, който излетя от египетския курорт Шарм ел Шейх. "Даеш" пое отговорността за смъртта на всички 244 души на борда. Според разследващите тогава, най-вероятно човек от товарното на летището е успял да качи бомба на самолета.


Обновена!


ВИДЕО