вторник, 8 март 2016 г.

Радан Кънев: Предупредих ГЕРБ, че договорката им с ДПС за КЗК ще лъсне

Лидерът на ДСБ Радан Кънев отговори пред БНТ на коментарите на премиера Бойко Борисов, че води "долна политика" и прави "маймунджулъци". Повод за спора между двамата стана предстоящият избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). В този избор ДСБ и гражданската квота на Реформаторския блок обявиха, че няма да участват, защото според тях става дума за поредните партийни договорки.

Кънев каза, че още преди три месеца на среща на 4 очи при Борисов го е помолил да побърза с избора на КЗК, за да не се увеличават съмненията, че става дума за сделки. И припомни, че по това време ДСБ все още не е била в опозиция.

"Казах му, че ако става дума за разпределение на партийни квоти, аз лично няма да участвам. Той го знае прекрасно. Вчера се видяхме с г-н Цветанов на един прием. Опита се да ме избъзика, че заради нас мандатът на КЗК може да се удължи още.

Два месеца преди местните избори съм натискал лично Цветанов в кабинета на г-жа Цачева, че е изтекъл мандатът на КЗК, че трябва да се бърза. Той ми каза да не бързаме преди изборите. Защо? Защото договорката с ДПС ако беше лъснала преди изборите, щяха да видят 100 и кусур кмета на куково лято. Те си отложиха договорката с ДПС, предупредих ги, че няма да участвам, предупредих ги, че ще се вдигне голям шум ако направят партийните договорки с ДПС, с Пеевски, с Ковачки за състава на КЗК. И в момента се правят на ощипани. Айде моля без тия номера", каза Кънев пред БНТ.

Лидерът на ДСБ коментира и състоянието на прокуратурата. Той обясни, че тя е с ниска оценка по три показателя - доверие в обществото, оценка на ЕС и повдигнати обвинения за корупция. И за пореден път заяви, че румънският модел за независима институция, която да разследва престъпления по високите етажи, е доказал, че работи по нашите ширини.

"Румъния има същия проблем - мафията произлиза от секретните служби на режима", припомни Кънев.

Според него заради отказа ни да реформираме съдебната система сме изправени пред възможността външната граница на ЕС да минава по Дунав, което изключва България и Сърбия, но включва Румъния в семейството на централно европейските държави.

"Ние сме изправени пред съдбовен период в историята на ЕС и нашата история. Затваря се т.нар. балкански път Солун-Скопие- Белград. Рискът от натиск е по-остър от всякога. Изглежда ние постигнахме един сериозен успех - идеята за финансиране на външните граници на Европа.

Кой къде вижда външната граница на Европа? Като слушаме внимателно западноевропейските и централноевропейските лидери те я виждат на различни места. Един е вижда по границата на Шенген. Какво значи това за България? Буферна зона, национален кошмар. Други я виждат на границите на еврозоната - също толкова лошо. Пакетирането на еврозоната на отделна скорост на ЕС, особено в британската сделка, напредва много бързо като процес. Ние се превръщаме във втора класа европейци.

Благодарение на това, че Румъния се реформира и напредва по-бързо от България, много хора не ни го казват, но виждат и планират външна граница по най-лесната граница, по Дунав. Изолират България и Сърбия, включвайки обаче Румъния в семейството на централноеврппейските народи. И България трябва да вземе решение - ние на Балканите ли искаме да бъдем или искаме да бъдем централноевропейска държава".

Това обясни Кънев. Според него България може, пакетно с Румъния, да стане част от семейството на централноевропейските народи само ако реформира съда, прокуратурата, службите и превъоръжи армията си, както правят северните ни съседи.

"Да излезем от тази балканска обреченост и вечно въртене в порочен кръг  - Русия ли ще е по-силна, Турция ли ще е по-силна на наша територия. Не, Европа трябва да е силна на наша територия", заяви Кънев.

Според него българската съдебна система няма къде да мърда и е до стената. Въпросът обаче е дали ЕС ще намери енергия не само да приказва, а да се включи в разследванията поне там, където има европейски пари.

"Тази свинщина, която се случва с обществените поръчки... По 40%, по 50% се отклоняват обществени пари. Това е грабеж от най-бедните хора в Европа всеки ден. Борбата с корупцията се извършва със закони и институции, не с хайдушки жестове. Изборът на КЗК е по-важен от няколко спрени обществени поръчки", каза още Кънев.

Лидерът на ДСБ коментира и процесите в Реформаторския блок. Според него в момента той търси себе си.

"Дали ДСБ има търпение да чака този процес това ще решим в неделя заедно", каза Кънев, имайки предвид предстоящия конгрес на партията.

Според него обаче ДСБ вече е намерила себе си, защото е стъпила с двата крака върху програмата на Блока.

"Избирателите на РБ, широкото тяло на десните избиратели в България, които са гласували и за ГЕРБ, и за други партии, са единни. Те са в опозиция на модела Кой, на подобни партийни договорки. Невъзможно е РБ да се раздели. Възможно е отделни опортюнисти да се закачат като брошки за властта", обясни Кънев.

Според него сега ГЕРБ отлага съществените промени в закона за съдебната власт за след президентските избори. Той обаче е уверен, че ако продължават с отлагането на самите избори, "ще платят с лихвата за всичките си договорки с ДПС"

"Много е важно да видя дали ГЕРБ и ДПС ще играят заедно Това би предопределило моите лични решения. Ако ГЕРБ играят с ДПС, всеки друг десен кандидат е почти сигурен победител".

Това каза Кънев, в отговор на въпрос дали ще се кандидатира на президентския вот.