вторник, 29 март 2016 г.

Похитителят на египетския самолет е арестуван

"Свърши се! Похитителят е арестуван!", съобщи министерството на външните работи на Кипър в "Туитър".

Малко преди това от самолета избягаха още няколко от задържаните като заложници, а един човек дори се измъкна през прозореца на пилотската кабина.

Похитителят на египетския самолет бе поискал машината да бъде заредена с гориво и да излети към Турция. На борда на самолета все още има четирима души екипаж и трима пътници, които не са египетски граждани, съобщава "Скай Нюз Арабия". По-рано похитителят поиска да бъдат освободени от египетски затвор няколко жени, но египетското правителство отказа. Той продължава да твърди, че на самолета има бомба, макар кипърските власти да се съмняват в това. Кипърските спецчасти се готвят да щурмуват самолета.

Похитителят на египетския самолет освободи всички пътници, съобщиха на съвместна пресконференция председателят на Европарламента Мартин Шулц, който е на посещение в Кипър, и президентът на Кипър Никос Анастасиадис. Те бяха категорични, че отвличането не е свързано с терористични, а с лични причини. "Зад всичко винаги стои жена", коментира Анастасиадис.
По-късно египетските власти уточниха, че на борда на самолета все още са 7 души, сред които трима пътници.
Похитителят е идентифициран като Сейф Ел Дин Мустафа, египетски гражданин, уточниха египетските власти. Според ТАСС в хода на преговорите той е поискал политическо убежище в Кипър. Установено е, че не е имал в себе си експлозиви, въпреки че заплашваше да взриви самолета.
Египетски самолет, пътуващ от Александрия за Кайро, бе отвлечен тази сутрин. Самолетът на EgyptAir по-късно е кацнал в Ларнака, Кипър, съобщиха египетски медии, цитирани от РИА "Новости". На борда му имаше 55 пътници, сред които 8 британци и 10 американци, и 7 души екипаж, съобщи АФП.
Според източници, цитирани от RT, мотивите за похищението са лични. Похитителят е предал писмо на арабски до бившата си съпруга, която живее в Кипър.
"Той не е терорист, той е идиот! Терористите са луди, но не са глупави. Този мъж е.", коментира представител на египетското външно министерство, цитиран от "Гардиън".