петък, 4 март 2016 г.

Ким Чен нареди: Готови за стрелба с ядрено оръжие

Северна Корея трябва да бъде готова да използва ядрени оръжия "по всяко време" заради растящата заплаха от враговете й. Това заяви лидерът на тоталитарната държава Ким Чен Ун в държавните медии, съобщи в. "Гардиън".

Заплахата е явна реакция на тежките санкции, които Съветът за сигурност на ООН наложи на азиатската държава в сряда. Всичкият внос и износ ще се преглежда, забранява се Северна Корея да бъде снабдявана с желязо, желязна руда и въглища, забранява се продажбата и на всякакви оръжия - конвенционални или не.

Ким проведе тестове с ядрено оръжие преди два месеца, а в деня на решението на ООН пък бяха направени опити с нови късообхватни ракети в Японско море.

Досега режимът твърдеше, че ядреното оръжие е с възпиращ ефект. Сега обаче Ким говори за готовност за "изпреварваща атака".

"В екстремно време, в което американците водят война и разруха срещу други държави и хора, единственият начин да пазим суверенитета си и правото си да живеем е да усилим ядрения си арсенал", цитира го държавната информационна агенция. "Винаги трябва да сме готови да изстреляме своите ядрени глави, по всяко време."

Жителите на Пхенян твърдят, че санкциите на ООН няма да попречат на прогреса.

"Никакви санкции няма да работят срещу нас, тъй като живеем с американски санкции повече от половин век", твърди жителят на столицата Сун Хьо Ил пред Асошиейтед Прес.

Южна Корея също мина на по-твърд тон. В телевизионно изказване президентът Пак Кън Хе заяви/

"Ако Северна Корея започне провокация, ние трябва да отговорим със сурово наказание, за да покажем ясно цената, която Северна Корея трябва да плати, и решимостта ни да защитим нацията."

Американският департамент по отбраната призова Северна Корея да спре с "провокативните действие, които само увеличават напрежението и вместо това да се фокусира върху изпълняването на международните си задължения."