вторник, 15 март 2016 г.

Гърция помага на мигранти да нарушат границата с Македония

Гръцките власти, с помощта на служителите от неправителствени организации, раздават на бежанци листовки с указания как да нарушават съседни граници и да нахлуват в Република Македония.

В понеделник следобед между 500 и 1000 мигранти са пресекли границата между Гърция и Македония, според различни източници от двете страни. При преминаването на Сува река хората са били подпомагани от служители на неправителствени организации, които опънали въже, за да се прекоси по-лесно водата. Трима души обаче се удавиха.

У мигрантите са били открити листовки на арабски език, обясняват от БГНЕС. На документите има схема как може да се нахлуе на македонска територия и карта с очертани пътеки за движение. Изписан е и часът на тръгване от лагера Идомени (Сухово) в Гърция, който е недалеч от македонската граница.

На една от листовките е изписано и името на бившия германски министър - 80-годишният Норман Блум, който от няколко дни е и в Идомени - по думите му - от хуманни съображения.

"Всички нелегални мигранти ще бъдат върнати обратно там, откъдето са дошли", бе реакцията на властите в Скопие.

През деня "Ройтерс" съобщи, че Македония вече е върнала 600 имигранти в Гърция. Повечето са били закарани отново в Идомени от гръцката страна късно вечерта в понеделник и през нощта с камиони, съобщават от полицията в Македония. Бързата реакция се дължала на факта, че македонските власти са били разположени в близост до мястото, откъдето бежанците са влезли на територията на страната.

Пратеникът на БГНЕС припомня, че през 2015 г. от Гърция в Македония са пристигнали над 750 000 мигранти. Всички са били транспортирани до граничния град Гевгелия.

От началото на 2016 г. до затварянето на така наречения "Балканския маршрут" за мигранти в началото на февруари от Гърция в Македония са влезли над 89 000 души.
"Балканският маршрут" официално бе закрит по време на срещата на върха ЕС-Турция на 7-ми февруари. Министърът на вътрешните работи на Австрия Йохана Микл-Лайтнер приветства Скопие за усилията в борбата срещу нелегалната миграция.

"Македония до момента е направила повече за стабилността на Европа, отколкото някои страни членки на ЕС", подчерта тогава Йохана Микл-Лайтнер.