петък, 4 март 2016 г.

Започва учението край границата

Съвместното учение на армията и Гранична полиция, което премиерът поръча преди два дни на вътрешния и военния министър, започва утре, а военна колона вече се придвижва тази сутрин по автомагистрала "Струма" към ГКПП "Кулата".

Преди два дни на заседание на Министерски съвет премиерът Борисов нареди:

"Освен това, с министъра на вътрешните работи, на отбраната, планирайте и, според мен, днес-утре е хубаво да направите съвместно учение долу по границите с Гърция и Република Македония. Във вътрешността се подготвят, но при тези събития, които наблюдавам долу… Както се казва, докато излезе стенограмата, може да обявите… Едно време бяха „Места“, „Тунджа“, не знам сега как сте ги кръстили ученията…"

Той добави, че трябва да се ползват почивните дни, които за бежанците не са такива, и че "населението долу по Петрич, по Сандански е настръхнало".

Днес ще се направи подготовка и първоначалните тренировъчни действия, уточняват от Министерство на отбраната.

Наименованието, на което двете министерства се спряха, е "Граница - 2016". То ще се проведе в зоната на ГПУ-Петрич. Целта е да се координират силите на МВР, МО и Българския червен кръст, както и да се поддържа готовност за реакция на очаквания усилен миграционен натиск.