вторник, 8 март 2016 г.

Цацаров бил подведен, според Цветанов

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който сега е председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност, коментира пред бТВ делата, водени срещу него. Той обвини индиректно председателя на ВКС Лозан Панов, че е издигнал съдията, който е произнесъл осъдителна присъда, а пък през цялото време главният прокурор Сотир Цацаров бил подведен.

Преди ден столичният следовател Бойко Атанасов каза, че следствията срещу Цветанов са започвали по нареждане от депутата от ДПС Делян Пеевски.
"Това беше ясно за всички. Не само за това дело, а и за данъчната ми проверка", каза Цветанов.

"Защо тогава никой не говореше по тази тема, че има политическа репресия срещу мен и беше включен целият инструментариум да бъде унищожена ГЕРБ и да бъда унищожен аз", запита ексвътрешният министър.

"Никой не говори за съдебните състави - осъдителната ми присъда беше наложена от съдия, който беше командирован и получи възмездие работата в Германия на неговата жена да бъде продължена с 1 година", допълни той.

"След решението на апелативния съд единият съдия в новото управление на новия шеф на ВКС Лозан Панов получи развитие. Спас Иванчев получи своето повишение в рамките на седмица. Защо г-н Панов не говори за това", запита Цветанов.

"В момента съм в ситуация, в която мога да заведа дело срещу държавата, но няма да го направя. Това е моята държава, моята родина", казва Цветанов.

Той е убеден, че по делата срещу него главният прокурор Сотир Цацаров е бил подведен от наблюдаващи прокурори, които "искали да се харесат".

Една комисия по-малко

Лидерът на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди, че временната парламентарна комисия, която беше създадена, за да разследва намесата на Русия и Турция в българската вътрешна политика, ще прекрати дейността си.

"Ще има първо заседание на комисията, на което колегите ще предложат тази дейност да бъде прехвърлена на комисията по външна политика", съобщи Цветанов пред бТВ.

"Не бих казал, че комисията е грешка, тя беше създадена с консолидирано решение на всички парламентарни групи", казва Цветанов. "Но според нейния председател Валентин Радев (ГЕРБ) дейността ѝ ще бъде вършена по-добре от външната комисия", добави той.

Цветанов съобщи също, че днес ГЕРБ ще вземе решение дали да оттегли кандидатурата си за председател на Комисията за защита на конкуренцията. Преди седмица в парламента беше внесено предложение това да е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Но преди ден в Брюксел премиерът Бойко Борисов заяви, че кандидатурата ще бъде оттеглена, за да не го обвиняват от ДСБ в "сговор с ДПС и БСП".