събота, 5 март 2016 г.

Турция плаши ЕС с мигрантите, ако не паднат визите

Министърът по европейските въпроси Волкан Бозкър даде да се разбере, че споразумението за реадмисия между Турция и Европейския съюз не включва сирийци и иракчани. Той заяви, че споразумението ще влезе в сила, едва след като ЕС предостави безвизов режим на пътуване за турски граждани, информира в-к „Сабах”.

В изказване по време на конференция организирана от German Marshall Fund, Волкан Бозкър визира споразумението за реадмисия и за премахване на визите за турски граждани, които бяха част от политическа сделка и подписани по едно и също време. Премахването на визите се очаква да се осъществи в края на годината.

"ЕС трябва да премахне визите през октомври, ноември. Ако споразумението за реадмисия влезе в сила и премахването на визовия режим не се случи в този период от време, ние имаме право да анулираме договора.

 Това е споразумение, което върви ръка за ръка ", каза Бозкър. Освен това споразумението за реадмисия, подписано между Турция и Европейския съюз не включва нелегални имигранти от Сирия и Ирак, коментира турският министър в четвъртък. Когато споразумението се реализира, ЕС ще има възможността да върне нелегалните имигранти - които са пътували през Турция - в Турция, за да бъдат изпратени обратно в страната си по произход.
Анкара, обаче разглежда гражданите на Ирак и Сирия, които съставляват по-голямата част от нелегалната миграция, извън сделката.