четвъртък, 10 март 2016 г.

Ловецът на бежанци Динко Вълев попадна в "Дейли мейл"

Самопровъзгласилият се за ловец на бежанци Динко Вълев от Ямбол стана герой на "Дейли мейл". В най-четения вестникарски сайт в света Мейл онлайн го описват в подробен текст с много снимки.

Самосъздал се ловец на бежанци е организирал банди от бдителни доброволци, които да патрулират и ловят нелегални бежанци в България, пише сайтът.

Динко Вълев, на 29 г., е успял да се снабди с две бронирани машини, с които обикаля неравния терен край град Ямбол по границата с Турция.

Той казва, че реакцията на населението била толкова положителна, че сега вербувал още хора, за да разшири операцията си. той дори иска българското правителство да го финансира и да плаща за всеки заловен бежанец.

Той смята всеки нелегален мигрант за джихадист и отхвърля обвиненията, че тероризира пленниците си. 
"Бих описал дейността си като спортна. Не може да твърдите, че спортистите са насилници", казва той.

Вълев казва, че хората идвали при него с атевета и кучета да помогнат в лова на нелегални
имигранти. Други, включително и той, ловували на коне. Когато бъдат заловени, имигрантите били предавани на полицията, казва той.

Хайките, организирани от Вълев, бяха заклеймени от Хелзинкския комитет, който поиска властите да прекратят лова на имигранти, наричайки го незаконен и престъпен. В изявление за "Дейли мейл" техен говорител каза: "Вълев признава, че е наранявал тези хора. Жертвите му включват мъже, жени и деца, които бягат от Сирия. В един от инцидентите той ги е принудил да лежат по очи на земата за половин час след като ги тероризирал със смъртни заплахи. В друга хайка за бежанци се хвали, че преследвал мъж известно време преди да го залови. Той неколкократно прави обидни забележки за бежанците и е ясно, че планира да увеличи доброволческиге си части, за да хваща повече хора, търсещи убежище. Още по-тревожно е искането му държавата да финансира операцията му и да плаща за всеки заловен бежанец. Той не само сее страх от бежанците в българското общество и подбужда хората да се отнасят към тях с отвращение и враждебност и да ги отхвърлят, но иска и действията му да бъдат подкрепени."

Изявлението на Хелзинкския комитет вместо подкрепа от властите предизвика голяма ответна
реакция с организирана петиция в подкрепа на Вълев. Само за първите няколко часа тя събра 2000 подписа, пише "Дейли мейл".

Сред коментарите има един, който казва: "Нашата държава не се грижи за българите. Време е българите да се обединят. Аз се гордея с това, което прави Динко."
Друг добавя: "Динко е герой. Имаме нужда от повече хора като Динко. Затвор за членовете на Хелзинкския комитет, не за Динко, предатели!

Създадена бе и страница във Фейсбук в негова подкрепа. потребителят Христо Димов пише: "Нека подкрепим Динко срещу българофобите от Хелзинкския комитет! Хората ги бият по шосетата, по дискотеките, всеки ден и всяка нощ стават обири, а искат да бъде наказан Динко Вълев, който ни пази от бежанците и подпомага граничарите в работата им !"  

Пред БНТ Динко Вълев каза, че е стартирал патрулите след като  станал жертва на нападение от мигранти и е решен да ги лови и да се погрижи да бъдат изгонени от страната. Той каза, че искали да откраднат мотопеда му и крещели Аллах! Той каза: "Аз не правя никаква организация просто каня хората да се присъединят към мен! Бих описал това като вид спорт, не можете да кажете, че спортистите са насилници. В същото време служа на обществото като подкрепям българите."

Междувременно той не скри факта, че се отнася към всеки нелегален имигрант като към джихадист. В телевизионно интервю Вълев каза, че се уверява, че всеки заловен нелегален имигрант е предаван на полицията.

Полицията все още не е взела мерки срещу ловеца на бежанци, въпреки че вътрешният министър Румяна Бъчварова помоли местните да подават сигнали ако имат информация за незаконни дейности, завършва дописката в Мейл онлайн.