вторник, 15 март 2016 г.

Тютюневият склад става фасада на бъдещ Хилтън

Визията на хотела, който предстои да бъде издигнат на мястото на полусрутения бивш Тютюнев склад на улица „Одрин“ в Пловдив, придобива част от елементите от фасадата на сградата, от която Димитър Димов вероятно е почерпил вдъхновение за романа си „Тютюн“. Това се разбира от идейния проект и негови визуализации, разпространени от местното издание „Под тепето“.

Проектантите на инвеститора са работили интензивно след събарянето на Тютюневия склад в последните десетина дни и вълната от обществено недоволство, надигнала се около него.

Не се разбира дали все пак такива са били и предварителните намерения за бъдещия хотел „Хилтън“, но ако настоящата идея бъде реализирана, опитът за запазване на духа на Пловдив в района е твърде плах. Резултатът няма да има много общо със стария тютюнев склад – а министърът на културата Вежди Рашидов уж щеше да принуди собствениците да възстановят сградата в първоначалния й вид.
Не се знае дали идейният проект е вече представен в Общината – и ако не, кога ще се случи.

И до момента не е категорично ясно кой точно е дал позволението да се започне събарянето на архитектурния паметник в последния ден от поредицата от четири поредни почивни дни покрай Трети март.