четвъртък, 31 март 2016 г.

Седем кандидати отиват на изслушване за шеф на ООН

Седем кандидати за поста генерален секретар на ООН ще участват в неформални слушания в централата на световната организация в периода 12-14 април, съобщи председателят на Общото събрание на ООН Магенс Люкетофт, цитиран от БТА.

Срещите се ще превеждат на официалния сайт на ООН на шестте официални езика на организацията - английски, френски, руски, арабски, испански и китайски.

На 12 април в залата на Съвета на ООН по опеката ще бъдат изслушани външният министър на Черна гора Игор Лукшич, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и бившият португалски премиер Антониу Гутериш.

На 13 април се явяват бившият словенски президент Данило Тюрк и бившите външни министри на Хърватия - Весна Пушич, и на Молдова - Наталия Герман.

На 14 април представителите на страните членки на ООН ще беседват с последния до този момент кандидат - бившия македонски външен министър Сърджан Керим.

"Неформалният диалог ще протича във формат на двучасови сегменти с участието на всеки от кандидатите. Ще им бъде предложено да направят встъпително слово, след което страните членки ще им задават въпроси", се казва в разпространеното днес писмо на председателя на Общото събрание до страните членки.

На всеки въпрос дипломатите ще имат по две минути за отговор, което ще позволи да се изкажат максимален брой участници.

Люкетофт предупреди, че смята да групира сходните въпроси, както и да дава предпочитание на онези, които ще се изказват от името на регионалните групи.

Пълномощията на Бан Ки-мун, който заема поста от 1 януари 2007 г., изтичат на 31 декември. Според Устава на ООН административният ръководител на световната организация се назначава от Общото събрание по препоръка на Съвета за сигурност. Очаква се Съветът за сигурност да започне да разглежда кандидатурите не по-късно от юли.

Дипломати не изключват за първи път за утвърждаване от Общото събрание да бъде представена не една, а няколко кандидатури, посочва ТАСС.

Нито един от осемте досегашни генерални секретари на ООН не е представял държавите от Източна Европа, освен това всички те са били мъже. Изказват се мнения, че тези фактори ще имат голямо значение при избора на новия административен шеф на световната организация.

Постоянните членове на Съвета за сигурност (Китай, Русия, Великобритания, САЩ и Франция) не могат да издигат кандидати.