четвъртък, 31 март 2016 г.

Премиерски лакърдии

Премиерът Бойко Борисов заяви пред БНТ, че лидерът на ДСБ Радан Кънев е част от Реформаторския блок (РБ), а Реформаторският блок е част от управлението. Според Борисов ДСБ няма как да бъде в опозиция.

"За да угодим по едно време на Радан тръгнахме да подписваме меморандум. Радан е вътре в РБ. Опозиция - на кого? На РБ? Той да се разбере с реформаторите. Реформаторите в управлението ли са? Той част от реформаторите ли е? Да не им обръщаме внимание, защото те с Кадиев това им е целта - да кажа нещо, те да ме коментират след 1 час, да изглежда, че са в голямата игра", заяви Борисов.

Той коментира и призивът на ДСБ да махне техните хора от властта ако прецени.

"Ами това са хора бе, това са семейства, това са съдби. Като наказание ли да ги махна? От вас искам резултати, не ме интересува кой на кого е. И те го спазват", каза Борисов.

Според него Реформаторския блок ще има огромен проблем с това да нареди листата си за евентуални парламентарни избори.

"Антикорупционният закон е на кабинета. Надявам се, че ще има голям консенсус по него", каза още Борисов.

Попитан дали консенсусът ще е толкова голям, колкото по промените в Закона за съдебната власт той отговори:

"Да не си мерим консенсусисите".

Борисов каза още, че над 100 човека участват в операцията, свързана с ареста на шефа на ДАИ.
"Когато 1000 души загинат и 7000 души тежко бъдат увредени след автомобилни катастрофи за една година това го имаме за нормално. Щетата е огромна. В огромния си брой това са млади хора в трудова възраст. Тези, които арестуваме в момента са тези, които с безобразията си... Няма една здрава мантинела останала по магистралите. Това няма да е нито първата, нито единствената операция, която се провежда", каза Борисов.

И изтъкна:

"При предишното правителство колко директори на Европол, Интерпол дойдоха в България? В момента, в който дойде наше правителство, всички идват и всички дават високи оценки".

Борисов упрекна медиите, че не обръщат внимание на факта, че редовно се дават допълнителни пари за пенсионерите.

"За всеки Великден, за всяка Коледа пенсионерите вече свикнаха над 50 млн. лв. да получават бонус. И въобще не ми се свиди, дето се вика".

Попитан защо тези пари не са повече той отговори:

"Наложи се да ремонтираме магистрали от 40 години непипани. Строим метро, строим жп линии. Всеки момент ще е готова централната гара на София, и тя е за 66 млн. лв.".

Борисов коментира и протестите на лекарите и напрежението между тях и здравния министър Петър Москов.

"Москов намали цената на лекарствата с близо 60 млн. Много хора останаха недоволни. Здравната карта досега не е направена. Щастлив съм че за пари не се говори в тези протести. Над 20-30 болници съм посетил, хората виждат. В лекарското съсловие, санитарите, няма напрежение. Много рядко протести се правят в интерес на самите работници и служители. За съжаление ДСБ дезертира, остави Москов в най-тежко време. Много интереси има - и БСП, и ДСБ, и ДПС - Москов да падне. Това би тежко увредило конструкцията на правителството. Мислят, че той е най-беззащитен, но ГЕРБ стои с цялата си мощ зад него и реформата ще стане", каза Борисов.