вторник, 8 март 2016 г.

Шарапова призна за положителна допинг проба

Бившата №1 в световния тенис Мария Шарапова сподели, че е дала положителна допинг проба по време на Откритото първенство на Австралия. Това разкри самата тя на пресконференция. Рускинята временно е със спрени състезателни права.

"Преди няколко дни получих съобщение от ITF, че направената ми допинг проба се е оказала положителна," заяви тя.

"Не искам кариерата ми да приключи по този начин и се надявам да мога отново да играя," добави Мария. "Със сигурност, когато реша да се откажа, няма да го направя тук, в центъра на Лос Анжелис, на този грозен килим."

"Аз трябва да поема отговорността, защото това е моето тяло. Важно е да имаш добър екип около себе си, но в края на краищата, всичко е около теб."

Лекарството, което е било взимано, е "Мелдронад", а съставката забранена в него, е "мелдониан".

"Нямам представа какво ще се случи отсега. Получих писмото само преди няколко дни, и ще работя съвместно с ITF. Всичко зависи от процеса", добави Маша.

"Приемала съм лекарството първо през 2006, тогава често се разболявах, имах липса на магнезий, в семейството ми има доста случаи на диабет. И това бе едно от лекарствата, които съм приемала. Лекарството ми помагаше, затова продължих да го взимам", разкри още Шарапова

"Все още се лекувам от контузия, затова се оттеглих от участие в Палм Спрингс", добави рускинята.

Тенис федерацията излезе с позиция относно допинг скандала с Шарапова


Международната тенис федерация ITF побърза да отговори след пресконференцията на Мария Шарапова. Бившата №1 в женския тенис призна, че е дала положителна допинг проба по време на Откритото първенство на Австралия.

На официалния си сайт от федерацията обявиха, че се потвърждава положителната допинг проба на рускинята от 26 януари 2016 г.
Изследването е анализирано от акредитирана лаборатория на Световната антидопингова агенция (WADA). Установено е наличието на мелдониум, което е забранена субстанция според правилника на WADA и TADP.

Според член 8.1.1 от Анти-допинг програмата в тениса, на 2 март Шарапова е обвинена в нарушаване на антидопинговата агенция, като е приела резултатите от пробата.

"Тъй като мелдониумът е неопределена субстанция според списъка със забранени методи и субстанции от WADA (и оттам TADP), госпожица Шарапова ще е наказана от 12 март, до изясняване на случая", допълват от ITF.