петък, 11 март 2016 г.

България е с най-неграмотните деца в ЕС, но с най-много висшисти

България е с най-висок процент на ученици с ниски постижения по четене, математика и природни науки сред всички 28 членки на Европейския съюз. Това констатира мониторинговият доклад на Европейската комисия за сектор „Образование“ за изминалата година, който ще бъде представен на изложението „Образование без граници“, което ще бъде открито днес в НДК.

В същото време България е сред държавите-членки на ЕС с най-висок процент на лицата на възраст между 20 и 34 години, завършили висше образование и заемащи работни места, които традиционно не изискват такава степен на квалификация.

Друг недъг на българското образование е, че процентът на заетост на наскоро дипломиралите се е 52,6%, а за ЕС този дял възлиза на 70,8%.

България и Румъния са на последните места по участие на възрастни (от 25 до 64 години) в дейности по учене през целия живот.

Около половината от всички студенти в България учат в шест от общо 52 професионални области: икономика, администрация и управление, право, комуникации и информационни технологии, педагогика и туризъм, сочи картината на българското образование, направена от Брюксел.

На започващия днес форум ще участват високопоставени представители на Европейската комисия и ще отговарят на въпроси за българското образование и постигнатите резултати.

Освен това на форума в София се събират около 200 представители на всички нива на образователната система в България – ректори на университети от цялата страна, директори на училища от цялата страна, началници на регионални инспекторати (РИО), представители на местната власт, министерства и много други.