вторник, 29 март 2016 г.

Русия искала да размени Надежда Савченко за търговец на оръжие и контрабандист на кокаин

Украинската военнослужеща Надежда Савченко, която беше осъдена в Русия на 22 г. лишаване от свобода, може да бъде разменена за група руснаци, сред които изтърпяващите в САЩ наказание Виктор Бут и Константин Ярошенко, предава Интерфакс.

„Към настоящия момент се провеждат консултации, в това число и по конфиденциални канали, за възможността за освобождението на Надежда Савченко чрез обмен. Руската страна е предложила списък на свои граждани, за които може да бъде разменена бившата украинска военнослужеща, разказва източник на агенцията.

Той коментира, че няма проблем такава размяна да бъде направена, след влизането в сила на присъдата на Савченко. В нейния случай става дума за особено тежко престъпление - убийството на двама руски граждани. Тези, с които тя може да бъде разменена, не са убивали никого, подчертава източникът.

Прессекретарят на президента Владимир Путин обаче посочва, че засега не са взети никакви решения за възможна размяна на Савченко. Де юре и де факто тя се явява осъдена, казва Песков.

Миналият вторник руски съд постанови 22 години затвор за Надежда Савченко. Присъдата още не е влязла в сила, но самата Савченко е забранила на своите адвокати да обжалват, за да не се изключи възможността за политическо решение, което би й позволило да се върне в Украйна.

Виктор Бут бе арестуван на 6 март 2008 година в Банкок, след искане и разследване в САЩ. През ноември 2011 година той бе осъден на 25 години затвор от Нюйоркски съд за заговор за продажба на голямо количество оръжие на лявата колумбийска групировка ФАРК.

Другият руснак Константин Ярошенко изтърпява в Америка 20-годишна присъда за доставка на голяма партида кокаин в САЩ.

Преди минути секретарят на посолството на САЩ в Москва Уилям Стивънс отхвърли идеята за размяната. Той напомни, че Бут и Ярошенко са съдени за търговия с оръжие и дрога.