сряда, 9 март 2016 г.

Вижте кандидатите за КЗК

 Днес парламентарната икономическа комисия ще изслуша кандидатите за членове на новия състав на Комисията за защита на конкуренцията. Мандатът на предишното ръководство изтече през септември м.г., но поради различни политически неразбории нов състав не беше избран. Една от причините беше и неуспялата инициатива за създаване на нов надзорен орган, който да обедини КЗК и Комисията за защита на потребителите.

Комисията се състои от седем членове, в чийто брой влизат председател, заместник и петима редови членове. Те имат петгодишен мандат, като нямат право да бъдат преизбирани според приетите през м.г. промени в Закона за защита на конкуренцията.

За попълване на нейния състав бях издигнати 11 кандидатури:

Анна Янева (предложение на БСП). Била е два пъти зам.-министър с ресор "Икономика" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (в правителството "Станишев") и Министерството на икономиката и енергетиката (в кабинета "Орешарски").
Като зам.-министър е отговаряла за Агенцията за обществени поръчки, Българската агенция за инвестиции и Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия.

Красимир Витанов (предложен от депутати от СДС заедно с депутата от БНД Борислав Великов). Реформаторите не успяха да се обединят около обща номинация - ДСБ и избраниците от гражданската квота в групата отказаха да участват в процедурата заради съмнения в прозрачността на номинациите и забавянето на самия избор. ДБГ имаха своя номинация, която обаче не мина през одобрението на Блока, защото партията на Меглена Кунева в последно време зае два поста - министерският на самата Кунева в образованието и шефството в транспортната комисия в парламента след оставката на Гроздан Караджов.

В момента Витанов е управител на държавното дружество "Екоинженеринг-РМ", което е под шапката на икономическото министерство, начело с лидера на СДС Божидар Лукарски. Преди това обаче по времето на кабинета "Орешарски" Витанов е назначен за председател на надзорния съвет на "Булгартрансгаз", където е до 2015 г. Той има стаж назад в годините в дирекция "Обществени поръчки и концесии" на КЗК като младши експерт. Участието му във фирмата "Юропроджектс Пойнт" като юристконсулт го свързва с хора, близки до съпругата на президента на ПЕС Сергей Станишев - Моника Станишева.

Стамен Гърбелов (предложение на Български демократичен център - коалицията "Народен съюз"). Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски", магистър по Право на ЕС от Университет "Карлос Трети", Мадрид, Испания.

През 2008 г. започва работа в КЗК, от 2015 г. е директор на дирекция "Нелоялна конкуренция и злоупотреба с по-силна позиция при договаряне".

Николай Илчев (предложение на АБВ). От 2006 г. е адвокат в Адвокатска колегия - Велико Търново, общински съветник втори мандат. От 2015 г. е зам.-председател на Общинския съвет във Велико Търново. Беше кандидат за кмет на града през м.г. от листата на АБВ.

Калина Павлова (предложение на БДЦ, групата около бизнесмена Христо Ковачки). Завършила е право във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", работила е като юрисконсулт в компанията на Ковачки "Ел Ем Импекс", както и в "ОЗК-Застраховане", когато столичната Общинска банка беше под контрола на компании, свързани с Христо Ковачки. От 2012 г. е адвокат на свободна практика.

"Калина Д. Павлова е освен пример за съвременна, еманципирана и успяла жена, но и за любяща и отдадена на семейството и традициите съпруга", пише емоционално в мотивите за нейното предлагане.

Росен Желязков (предложение на ГЕРБ за председател на КЗК). Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски", започва кариерата си като юрисконсулт и достига до длъжност кметски наместник в район "Средец", Столична община. 

Бил е секретар на Столична община, главен секретар на Министерския съвет, председател на управителния съвет на Института по публична администрация.

Като длъжностно лице беше замесен в т.нар. афера "Костинброд" с бюлетините за парламентарните избори през 2013 г., но беше оправдан от съда.

Георгица Стоянова (ГЕРБ). Завършила е прево в ЮЗУ "Неофит Рилски". 11 години и шест месеца от кариерата ѝ преминават като експерт - юрист и директор на дирекция "Правно-нормативна дейност" в Министерството на отбраната, където работи и към момента.

Кирил Добрев (БСП). Депутатът от БСП е магистър по "Финанси" и инженер геолог. Син на покойния бивш вътрешен министър Николай Добрев. Народен представител в 4 парламента.

Пламен Киров (ДПС). Бившият съдия в Конституционния съд проф. д-р Пламен Киров изненадващо се появява като кандидат, предложен от ДПС, въпреки че позициите му в публичната сфера са свързани най-вече с бившия президент и лидер на АБВ Георги Първанов. През 2002 г. Киров става секретар на държавния глава по юридическите въпроси, а през 2005 г. оглавява правния съвет към президента, който по това време е Първанов. Следващата година е предложен за конституционен съдия от квотата на държавния глава.

Димитър Кюмюрджиев (ПФ, предложен за зам.-председател на КЗК). Юрист, с над 5-годишен стаж като член на КЗК (1997-2003 г.). В момента е зам.-министър на отбраната.

Кирил Дойчинов (предложен от Муса Палев, депутат, изключен от ДПС). Юрист, в момента управител на консултантско дружество "Ер Джи Консултинг Лимитид". Започва работа в КЗК през 2005 г., остава там 4 години, преди да отиде в Агенция "Пътна инфраструктура", където заема ръководни длъжности.