сряда, 16 март 2016 г.

Цветан Василев поискал да стане сръбски гражданин

Цветан Василев за пръв път даде показания пред белградския Висши съд, откакто е в Сърбия. Делото за екстрадицията му по искане на българската прокуратура бе върнато на първата инстанция, след като пред миналата година апелативният съд отказа да ни го предаде.

Казах им, че случилото се с КТБ е пример за рейдърска атака. Рейдърска атака, добре подготвена, добре подкрепена политически и с подкрепата на всички институции, коментира днес Василев лаконично на излизане от съдебната палата.

Василев не отговори на повече въпроси и се отправи към автомобила си, заедно със солидната си охрана.

Адвокатът му каза пред българските медии, че не съществува законов срок кога трябва да се произнесе съдът. Той отказа да разкрие и дали ще правят доказателствени искания за нови факти в рамките на процеса за екстрадиция.

По обяд издирваният банкер се появи на разглеждането на екстрадицията си в белгардския Висши съд с тежка охрана. Докато момчетата му избутваха репортери, той отговори само на въпроса на БНТ - какво ще пледира.

"Това, което пледирам от година и половина", заяви банкерът, който за втори път трябва да научи от Висшия съд дали ще го екстрадират.
Василев е в Сърбия, след като родната прокуратура го обяви за издирване чрез Интерпол и Шенгенската информационна система за източване на КТБ и умишлена безстопанственост.

Веднъж Висшият съд (това е първата инстанция, б.р.) се произнесе да бъде екстрадиран, после апелативният отмени решението и го върна на Висшия. Както и да свърши сагата, последна дума по закон има министърът на правосъдието на Сърбия, който решава за екстрадициите. Такъв пък в момента няма, защото западната ни съседка е в правителствена криза.

Преди повече от година и половина банкерът Цветан Василев е поискал политическо убежище в Сърбия, съобщава още БНТ, позовавайки се на свои източници. Официален Белград, обаче, е отказал да даде политическо убежище на българския финансист с мотива, че като страна, която иска да се присъедини към ЕС, Сърбия не може да предостави убежище на човек, издирван в държава от ЕС.

От сръбски журналисти в Белград "По света и у нас" научи, че Василев е поискал и сръбско гражданство. Сърбия не екстрадира свои граждани.